- Editura RAO - https://www.raobooks.com -

#365decarti – 1001 de citate care te inspiră într-o viaţă

Îmi plac mult citatele. Cui oare nu-i plac? În doar câteva cuvinte, un citat poate transmite mai multă înțelepciune decât un roman întreg. Un citat poate sintetiza gânduri profunde, transformându-le în esență pură. De multe ori, când nu știi ce decizii să iei sau nu ai de la cine să ceri un sfat, citatele sunt cele care te ajută cel mai mult. Ne regăsim adesea în citate și le memorăm cu ușurință, tocmai pentru că descoperim cu surprindere și încântare că altcineva, mai înțelept ca noi, a reușit să surprindă exact ceea ce am simțit și noi, dar nu știam să o exprimăm la fel de bine.

Marlene Dietrich spunea: ”Iubesc citatele, căci este o bucurie să îți regăsești propriile gânduri atât de frumos exprimate de cineva care este recunoscut ca fiind mai înțelept decât ești tu însuți”.

Citatele variază de la cugetări foarte profunde până la vorbe de duh amuzante. Experiențele pe care le trăim pot fi copleșitoare uneori, iar un citat inspirit te poate ajuta să depășești un moment dificil. Și scriitorii se inspiră adesea din citate celebre în cărțile lor, punându-le în gura unor personaje, ca și cum ar fi fost propriile gânduri ale acestora. Am citit de curând într-o carte o replică a unui personaj care mi-a plăcut mult și am reținut-o, întrucât și în cazul meu și-a dovedit de mai multe ori valabilitatea: ”Viața este ceea ce ți se întâmplă atunci când ești ocupat să îți faci alte planuri”. Când am citit această carte am descoperit cu surprindere că este un vers din cântecul Beautiful Boy (Darling Boy) al lui John Lennon.

Pentru mine, cartea ”1001 de citate care te inspiră într-o viață” a constituit o adevărată delectare. Pe unele din citate le știam și le-am recitit cu plăcere, însă am descoperit multe altele noi care m-au impresionat, fie că m-au pus pe gânduri, fie că m-au amuzat, fie că m-au bulversat sau emoționat. Citatele sunt grupate în capitole după temele abordate. Mi-au plăcut atât de multe citate încât, deși voi menționa doar câteva dintre ele, eu vă recomand să le citiți pe toate, cu siguranță vă veți regăsi în multe dintre ele, unele vor reuși să vă binedispună, însă toate conțin un mesaj inspirational, plin de miez, care are darul de a se imprima în memorie.

”Nu-ți ascunde cicatricele. Ele te fac ceea ce ești.” – Frank Sinatra (1960)

”Nu toți cei ce rătăcesc sunt pierduți.” – J.R.R. Tolkien (Stăpânul inelelor – 1954)

”Niciun act de bunătate, oricât de mic, nu e în zadar.” – Esop (Fabule – cca 600 Î.H.)

”Să greșești e omenește; să ierți este divin.” – Alexander Pope (Eseu asupra criticii – 1711)

Recenzie realizată de Leontina Mardale – https://www.delicateseliterare.ro/ [1]