- Editura RAO - https://www.raobooks.com -

#365decarti – Băiatul și gândacul magic

Darkus este un băiețel isteț, curajos și hotărât, care ajunge să locuiască cu unchiul lui după ce tatăl său dispare. Pentru că poliția nu face nimic în această privință, el începe o anchetă pe cont propriu, inițial. Însă, pe parcurs, nu doar că va descoperi importanța prieteniei, dar va avea un ajutor inedit: un gândac cu șapte picioare și un corn care ar speria majoritatea oamenilor. Nu și pe Darkus. El își dă seama repede că acel gândac este special. Ba mai mult: află că nu este singurul de acest fel și că aceste insecte pot fi niște camarazi loiali.

Ancheta lui îl va purta într-o lume periculoasă, cea construită de Lucretia Cutter, o femeie rea care deține un imperiu al modei. Vă sună cunoscut? Mie, da. Mi s-a părut că atât personajul ei, cât și ideea de bază a cărții, seamănă foarte multe cu 101 de dalmațieni. Lucretia, la rândul ei, colecționează gândaci pe care îi folosește, printre altele, pentru hainele create de ea. Bijuterii făcute din ei și elemente prețioase, rochii croite din pânză de păianjen și altele. Dar ea mai are un motiv, unul chiar mai sadic, iar tatăl lui Darkus a jucat fără să vrea un rol în asta, fapt ce a dus la răpirea lui. Va reuși Darkus, un biet copil fără altă putere în afară de prietenii lui, să își salveze tatăl din ghearele femeii și să o demaște?

La început am avut multe rețineri legate de această carte pentru că nu înțelegeam de ce ai citi ceva despre un gândac inteligent, dar, după ce am văzut cât de drăguț sunt antropomorfizați gândacii, am înțeles care este mesajul. Fiecare vietate are rolul ei pe lume și nu trebuie să subestimăm niciodată impactul pe care îl poate avea, la fel cum nu trebuie să subestimăm nici ființele în care putem găsi urme de inteligență și suflet.

Știați că un Maquech este o subspecie de gândac pe care bijutierii mexicani atașează aur și pietre prețioase, rezultatul fiind o bijuterie vie care se plimbă pe cel care o poartă? Sau că substanța numită carmin este extrasă dintr-un gândac? Dacă nu știați, atunci Băiatul și gândacul magic este lectura potrivită pentru a descoperi alte informații de acest gen. O recomand în special băieților, dar cred că și fetițele curajoase ar putea să o aprecieze.

Sandra Deaconu, https://sandradeaconu.blogspot.com/