- Editura RAO - https://www.raobooks.com -

#365decarti – Destin şi furie, Lauren Groff

Destin și Furie are un sinopsis incitant și o copertă foarte sugestivă și atractivă vizual. Romanul este structurat în două părți distincte, care dau și titlul cărții: Destin și Furie.

“Doi oameni înaintau pe plajă. Ea avea pielea albă și arăta bine în costumul de baie verde, cu toate că era luna mai în Maine și era frig. El era înalt, vioi; în el ardea o flacără făcându-l irezistibil. Numele lor erau Lotto și Mathilde.”

Încă de la început, autoarea Lauren Groff ne face cunoștință cu personajele. Un cuplu căsătorit pe ascuns, tineri și plini de speranță și încredere în viitorul care-i așteaptă de acum înainte. Aflăm povestea tânărului Lotto de pe vremea când era copil și până la maturitate. Părinții, oameni simpli care au muncit din greu; tatăl provenea din vechii descendenți din Florida, iar mama din New Hampshire. Îmi place modul în care autoarea ne face cunoștință cu personajele romanului și cu trecutul acestora, făcându-ne parte integrantă din poveste. O adevărată saga de familie, aș putea spune. Un stil simplu, lejer, care atrage cititorul. O poveste captivantă tocmai datorită acestui stil ce atrage atenția și te face să îți dorești să descoperi cât mai multe detalii. Lotto a avut o adolescență zbuciumată, în care a depășit mult prea multe limite! Nu s-a mai întors acasă de când mama lui l-a trimis la internat… Și-a trăit viața din plin, în același timp studiind la colegiul la Vassar. Dar a profitat și de toate petrecerile la care a putut merge, trăind viața la intensitate maximă. Pe Mathilde a întâlnit-o chiar la terminarea școlii. Aceasta era o fată de gheață, care nu mergea la petreceri, sfârșitul de săptămână și-l petrecea în afara campusului. De cum a întâlnit-o, a și cerut-o de soție! Cu simplitate și fără prețiozitate, autoarea ne relatează primul an din căsnicia celor doi și seninătatea cu care privesc doar partea plină a paharului, cei doi făcând abstracție de lipsuri și probleme. O viață în care preferă să nu vadă grijile.

Prima jumătate a cărții, intitulată Destin, are un final oarecum previzibil, pe care vă las pe voi să îl descoperiți. Ce se întâmplă în Furie? Cu siguranță avem parte de o perspectivă total diferită. De o viață privită din alt punct de vedere, care ne aduce unele completări și ne lămurește anumite aspecte. Furie a constituit și șocul acestei cărți. Mathilde nu este nici pe departe așa cum ne-am închipuit noi. Dar, nu vă spun mai multe. O carte complexă și previzibilă într-o oarecare măsură. Totuși, Destin și furie reprezintă nu doar viața lui Lotto și Mathilde. Poate fi povestea multor cupluri care regăsesc aspecte din viața lor în povestea celor doi. De câte ori o căsnicie a mers înainte din comoditate și obișnuință, chiar dacă cei doi parteneri au vieți ce par să meargă în direcții diferite?

Un roman uimitor, captivant, o lecție de viață!

Recenzie realizată de Geo Marcovici – https://www.delicateseliterare.ro/ [1]