- Editura RAO - https://www.raobooks.com -

#365decarti – Împărăteasa, John Burnham Schwartz

Mereu m-au fascinat cărțile despre cultura Japoniei, așa că știam dinainte că Împărăteasa va fi o lectură plăcută pentru mine. Însă nu mă așteptam să găsesc o lectură atât de profundă cum am găsit în paginile acestei cărți. Toată lumea consideră că viața de printesă este de poveste. Te căsătorești cu un prinț și ai o viață minunată, plină de fericire. Ei, bine, Împărăteasa dovedește că nu este chiar așa.

Haruko este o fată din popor. Chiar dacă părinții săi au un statut social foarte bun și sunt bogați și culți, ea nu este de viță nobilă. De altfel, este prima fată din popor care va intra în familia regală, atunci când se căsătorește cu Shine, prințul moștenitor al Japoniei. Ei se căsătoresc din dragoste, lucru rar întâlnit în 1959, dar viața lui Haruko este complet dată peste cap. Habar nu are că, pentru a-și urma dragostea, trebuie să își lase familia și întreaga viață în spate. Habar nu are că eticheta și regulile aspre ale Casei Regale îi vor ucide spiritul, puțin câte puțin. Habar nu are că nici măcar copiii nu vor fi ai ei, ci ai poporului. Haruko trebuie să facă sacrificiu după sacrificiu și adaptarea este grea, mai ales că actuala împărăteasă nu o va accepta niciodată cu adevărat. Viața din spatele strălucirii și a aparițiilor mereu perfecte nu este nici pe departe așa.

Drama pe care o trăiește Haruko nu are cum să nu te atingă. Nu ai cum să nu îi simți durerea și frustrările. Nu ai cum să nu îi simți zbuciumul.

Chiar dacă este o carte de ficțiune, se văd asemănările cu Împărăteasa Michicko, supranumită Cenușăreasa Japoniei, prima fată din popor care devine prințesă și mai apoi împărăteasă a Tronului Crizantemei.

Recenzie semnată de Cătălina Coman, www.portiadecitit.ro [1]