- Editura RAO - https://www.raobooks.com -

#365decarti – Puştiul, căruciorul şi capsula timpului

Să fii un elev în clasa a șasea nu este foarte ușor pentru că anii de generală sunt cei mai grei ani din viața unui preadolescent. Decât să fii nevoit să inviți o fată la balul școlii, mai bine te lași fugărit și chinuit de bătăușul generației tale. Dar cel mai rău dintre toate activitățile pe care le implică al doilea an al școlii gimnaziale este să fii obligat să înveți pentru a lua notă o de trecere la materia pe care o urăști cel mai mult. Hal Rifkind ar face orice doar să nu învețe la istorie, iar când profesorul acestuia decide să le dea copiilor o temă specială ce urmează să se încheie la sfârșitul clasei a șasea, Hal își dorește nespus ca prietenul lui din viitor să aibă o mașină a timpului la îndemână pentru a-l salva.

Întregul roman este, în realitate, tema lui Hal pentru ora de istorie. Un jurnal destinat unei capsule a timpului care nu este doar amuzant, ci și plin de emoțiile și sentimentele unui tânăr ce ar face orice pentru a primi puțină îngăduință din partea adulților când vine vorba de istorie. L.A. Campbell a reușit să surprindă într-o carte, pentru toate generațiile, trăirile, pasiunile și temerile oricărui copil care se află la începutul drumului spre adolescență. Jurnalul lui Hal este o sursă inepuizabilă de zâmbete întrucât a fost scris cu un condei ușor, umoristic care te prinde încă de la primele rânduri. Este adevărat că unele pagini sunt mai alerte decât altele, iar însemnările și caricaturile personajului principal, oferă lecturii un aer intim, personal.

Citind această carte pentru tineri, ne reîntoarcem în anii în care și noi la rândul nostru aveam temeri precum nota de trecere la o materie pe care nu o înțelegeam. Ne amintim dorința noastră de a fi cât mai independenți și de nevoia de intimitate. Când aveam impresia că lumea este atât de mare, încât să intre toată într-un buzunar sau când pur și simplu cea mai mare problemă cu care ne puteam confrunta era aceea că cel mai bun prieten al nostru ar putea împărtăți un secret cu inamicul numărul unu. Recomand cu mult drag această lectură tuturor cititorilor care sunt curioși de luptele din inima unui copil ce se simte depășit de situația în care se află, dar care, în cele din urmă reușește să supraviețuiască fiind el însuși. Un copil sincer și cu un simț al umorului capabil să topească orice inimă de gheață.

Recenzie realizată de Andra Burciu – https://readersrepublic.wordpress.com/ [1]