- Editura RAO - https://www.raobooks.com -

#365decarti – Soare şi nori în Mallorca, Emma Straub

Un proverb spaniol spune că familia este o frânghie ale cărei noduri nu se desfac niciodată, pe această frânghie fiecare membru al familiei ocupând un loc mai mult sau mai puțin stabil, mai mult sau mai puțin fragil, între noduri existând fire împletite, vizibile sau invizibile, reprezentate de relațiile, sentimentele și moștenirea genetică, ce marchează existența unei familii. Vă invit cu drag să pătrundeți în micul univers al familiei Post din Manhattan și să faceți cunoștință cu membrii acesteia.

Jim Post are șaizeci de ani și timp de patruzeci de ani a muncit ca editor la o revistă. Munca a fost al doilea cel mai important lucru din viața lui, a doua lui casă, pe primul loc fiind familia. Încă nu-și poate reveni din tristețea, uluirea și îngândurarea în care „se bălăcește” de șase luni. A fost dat afară, izgonit că un câine, forțat să se pensioneze pentru că a făcut sex cu o tânără practicantă ce lucra în redacție, al cărei tată face parte din consiliul de conducere. Dar, cel mai greu moment pentru el nu a fost ziua în care a plecat din birou „cu coada între picioare”, ci acele minute groaznice, de agonie, în care și-a mărturisit păcatul soției lui, Franny. Acum se simte mai mult decât vinovat, devastat, pentru că își iubește soția dar habar nu are de ce a înșelat-o! Să fie criza specifică vârstei? Să aibă alte așteptări de la viață? Deși încearcă să-și ascundă lacrimile, tristețea și furia pe soțul ei, Franny hotărăște să nu le spună copiilor adevăratul motiv al „pensionarii forțate” a lui Jim, acordându-și o perioada de gândire pentru a lua o decizie în legătură cu ceea ce au construit împreună, familia și relația lor.

Familia Post nu a mai fost în vacanță în străinătate de mult timp, așa că Franny ia inițiativa și hotărăște că puțină aventură nu omoară pe nimeni, este benefică o experiență nouă pentru copii, Sylvia putând să-și perfecționeze aptitudinile de limba spaniolă, ocazia de a fi împreună cu toții este de neratat și două săptămâni de vis în Mallorca sunt exact ceea ce le trebuie, ei și lui Jim, pentru a lua o decizie în legătură cu viitorul căsniciei lor. Nimic nu este însă simplu într-o familie, mai ales când fiecare membru are o „dramă personală” ascunsă și secrete mai mici sau mai mari! Așa că familia Post își aduce cu ea în Mallorca nu numai membrii și prietenii cei mai buni ci și „bagajele emoționale”. Căci nu putea lipsi din această evadare în paradis cel mai bun prieten-gay al lui Franny, Charles, împreună cu soțul lui, puțin gelos pe prietenia lor.

Vă invit să savurați această poveste care reușește să te binedispună, autoarea fiind generoasă cu ironia fină și autoironia, creionând personaje credibile, foarte bine redate. Prezentarea grafică impecabilă și sugestivă te îndeamnă să te lași purtat de adierea vântului, soarele arzător și cerul azuriu până în frumoasa și misterioasa Mallorca.

Recenzie realizată de Carmen Simionescu – https://www.delicateseliterare.ro/ [1]