- Editura RAO - https://www.raobooks.com -

Basmul fotbalului – o declarație de dragoste

 

„Basmele se născocesc, se povestesc și uneori se mai și scriu. Cred că atunci, în 1969 eu am reușit să încep să scriu acest basm. Mi-am dat seama abia după ce am isprăvit cartea, în urmă cu câteva luni. Cred că e nevoie de povești, de basme, cred că e singurul remediu pentru înstrăinarea de astăzi, pentru deculturalizarea de astăzi. E bine să fim copii și să ascultăm basme. Este antidotul pentru depresie: statisticile anunță cifre alarmante referitor la această maladie modernă.” (Marian Nazat, la evenimentul de lansare de carte organizat de Biblioteca Județeană Ovid Densușianu Hunedoara-Deva, sâmbătă, 16 iunie)

Împreună cu jurnalistul Marius Mitran, Marian Nazat ne oferă un adevărat Basm al fotbalului – o descriere microscopică  a vieții fotbalului românesc și internațional – care ne poartă prin istoria acestui sport, ne aduce în atenție fotbaliști celebri, ne amintește de campionate, de meciuri memorabile, de faze de joc excepționale. Totul este atent documentat, scris cu farmec dar și cu rigoarea unei atente observații, izvorâtă dintr-o mare pasiune față de fotbal.

„Știam că domnul Marian Nazat este un avocat , un jurist extraordinar, un analist atent și lucid al vieții politice românești. Dincolo de acest profil profesional, domnul Nazat ni se relevă în aceste două ample volume ca un excepțional cunoscător al fotbalului, un împătimit al sportului rege, al cărui talent îl plasează alături de mari condeie din domeniu: Radu Cosașu, Ioan Chirilă.” (Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene Ovid Densușianu Hunedoara-Deva)