- Editura RAO - https://www.raobooks.com -

Cărți și filme – De citit și de văzut în decembrie  

Trilogia Stăpânul inelelor, J. R. R. TOLKIEN

„După ce citești Stăpânul inelelor, vei fi schimbat pentru totdeauna” C.S. Lewis. Într-adevăr, trilogia fantastică localizată în tărâmul mitic al Pământului de Mijloc i-a cucerit pe cititorii britanici, înainte de apariția seriei ecranizate, care a devenit curând un adevărat fenomen. Speranța, prietenia, sacrificiul și pierderea sunt teme care stau la baza poveștii. Călătoria celor reuniți în Frăția inelului spre Muntele Doom este una simbolică, fiecare având o lecție de învățat: Aragorn – să-și accepte destinul de lider, Gimli și Legolas – să depășească străvechile ranchiune dintre neamurile lor, Hobiții – să înțeleagă că puterea și curajul pot lua forme nebănuite. Ideal este ca acum, de sărbători, să citiți cartea, apoi să vedeți filmul în familie. Nu doar pentru milioanele de exemplare vândute în fiecare an, pentru cele 19 nominalizări la Oscar, sau pentru miile de entuziaști devotați lui Tolkien, ci mai ales pentru că Stăpânul inelelor este mult mai mult decât o poveste bună, este o experiență care îți marchează viața pentru totdeauna.  

Hobbitul, J. R. R. TOLKIEN

Este una dintre cele mai cunoscute și iubite cărți fantasy. Publicată în 1937, cartea a fost tradusă în peste 50 de limbi și vândută în peste 100 de milioane de exemplare. Hobbitul a fost scris de profesorul Tolkien pentru copiii lui, pasionați de lectură. Unul dintre aceștia, Christopher, a devenit de altfel editorul operelor postume ca Silmarillon. Cartea, care ne duce în lumea lui Bilbo, Gandalf și Gollum, poate fi citită de copii și adulți deopotrivă, și autori ca J.K. Rowling sau David Gemmell au declarat că au fost inspirați de aceasta.  

Povestea lui Kullervo, J.R.R. TOLKIEN

Este una dintre cărțile de început ale de-acum celebrului autor, o combinație între cercetările sale academice și reperele incipiente ale căutărilor sale literare, care aveau să se coaguleze ulterior în literatura fantastică amintită și care a cucerit, la atâta vreme după crearea sa, o lume întreagă. În esență, cartea este versiunea în proză a unui poem finlandez din colecția „Kalevala”, prima călătorie a lui Tolkien în lumea literaturii. De altfel, Tolkien însuşi afirma că Povestea lui Kullervo a fost „sămânţa încercărilor mele de a scrie legende”. Continuarea pe https://www.bookuria.info/recenzie-povestea-lui-kullervo-j-r-r-tolkien/