- Editura RAO - https://www.raobooks.com -

De ce îmi place Avocatul rebel, al lui John Grisham

Sebastian Rudd este un avocat al apărării. Ţi-l închipui cumva ca fiind angajatul unei firme mari, cu birouri luxoase şi onorarii uriaşe? Nici vorbă, are un birou pe roţi, într-o dubă securizată, condusă de juristul/bodyguardul/colegul şi fostul său client, Partner. Rudd are un băiat şi o fostă soţie, avocat şi ea, cu care duce un război permanent. Pentru că întotdeauna alege cazurile disperate, refuzate de alţi avocaţi, viaţa lui Rudd este mai tot timpul în pericol. Fosta soţie îl urăşte, unii dintre clienţii a căror achitare nu a obţinut-o îl urăsc, poliţiştii şi judecătorii – la fel. Din fericire, se străduieşte să aibă o relaţie bună cu Starcher, fiul său, cu care are câteva puncte comune. Şi mai are câţiva susţinători care îl ajută să adune dovezi, să umple dosare şi să-şi construiască strategia de apărare. Altfel, Sebastian Rudd e un personaj incomod.

Avocatul rebel este diferită de celelalte cărţi ale lui Grisham pentru că se bazează pe 6 poveşti, 6 cazuri distincte.

Gardy, un tânăr arestat pentru uciderea a două fete, are toate datele unui ucigaş fără inimă, iar şeful poliţiei, primarul, oraşul întreg vor o condamnare la moarte, şi asta urgent.

Link Scanlon, un interlop, este condamnat la moarte. Însă în orele de dinaintea execuţiei, instituţiile oraşului sunt atacate cu bombe artizanale, incendiate, iar în închisoare are loc o revoltă a deţinuţilor.

Doug şi Kitty Renfro sunt doi pensionari prietenoşi, amabili, iubiţi de copii, de prieteni, de vecini. Pentru că routerul lor este folosit ca interfaţă pentru vânzarea drogurilor, în casa lor descinde, în toiul nopţii, o trupă SWAT, care o ucide pe Kitty.

Jiliana Kemp, fiica şefului poliţiei, a dispărut în urmă cu un an, însă corpul său nu a fost descoperit. Arch Swanger, un criminal, îl angajează pe Rudd să îl apere, apoi îi dezvăluie unde este locul în care se află îngropat cadavrul fetei. Avocatul nu poate divulga secretul, prin urmare poliţiştii îl forţează să o facă….

Tadeo, un tânăr luptător în cuşcă, îl ucide pe arbitru după ce pierde un meci. Rudd devine avocatul său, chiar dacă filmările făcute în timpul meciului dovedesc vinovăţia tînărului.

Firul care străbate toate aceste poveşti este lupta lui Rudd cu răzbunătoarea sa soţie pentru a-şi păstra dreptul de a se întâlni periodic cu fiul său. Avocatul rebel mai vine cu ceva nou faţă de stilul obişnuit al autorului: o tentă de umor, adăugată în descrierea oamenilor, a faptelor lor, a întâmplărilor din viaţa personajului principal. Acesta pare un elefant într-un magazin de porţelanuri, în permanenţă gata să deranjeze pe cineva important. De aceea, Sebastian Rudd este exploziv şi periculos, unul dintre cele mai interesante personaje ale lui Grisham. Autorul se află pe un teren nou, însă cititorul nu va fi dezamăgit, iar Avocatul rebel e o lectură perfectă pentru weekend, pentru ultimele zile de vacanţă, sau pentru cele ploioase, care vor veni.