- Editura RAO - https://www.raobooks.com -

Book Nook – adevărate uși spre minunate spații imaginare

Se numesc Book Nook, sunt ultimul trend în materie de cărți și biblioteci și au apărut rapid în case din lumea întreagă, de la Omsk până în Louisiana. Probabil că le-ați văzut în ultimul timp pe rețelele sociale, recreând între volume imagini familiare din cărți ecranizate și vândute în lumea întreagă.  Conceptul a devenit popular pe Reddit, unde postarea a adunat 7900 de membri în 2 zile. Website-ul le definește ca fiind „niște lumi în miniatură, plasate pe raftul bibliotecii”; de cele mai multe ori, acestea reprezintă  o dioramă a unui spațiu pe care îl poți identifica ușor: Diagon Alley din Harry Potter,  intrarea în Moria din Stăpânul inelelor.

Ideea îi aparține lui Monde, un artist japonez, care a creat în 2018 o dioramă care să separe două tipuri de volume. Postarea acestuia a înregistrat rapid 179.000 de aprecieri.  Reporterii BBC au luat legătura cu alți artiști care s-au inspirat din creația lui Monde și au realizat apoi propriile lor miniaturi. „Monde a recreat o străduță, spune Alby Martin, un profesor de fotografie din Insulele Canare. Pornind de la modelul lui Monde, am creat propriul meu Book Nook. Atunci când realizezi o miniatură, cel mai dificil lucru este să găsești un loc potrivit.  În cazul acestor Book Nook, este extraordinar faptul că le poți integra în bibliotecă.”  Popularitatea acestor miniaturi a dus la crearea unui subreddit, un domeniu dedicat acestor creații. „Sunt mai multe metode de a realiza un Book Nook, cel mai des este folosită imprimanta 3D. Cel mai dificil a fost să realizăm un model potrivit pentru imprimanta 3D, spune Konstantin Borisov, din Omk, Rusia. Am modelat piesele digitale, le-am integrat în scena finală, apoi am tipărit totul și reasamblat potrivit modelului. M-a ajutat soția mea, care a vopsit fiecare piesă”, mai spune acesta.  

Ideea de a deschide o ușă spre un spațiu imaginar e fascinantă, cu atât mai mult cu cât poți plasa un Book Nook  chiar între cărțile din care se inspiră, cum este cazul unuia care recrează un colt din Ankh-Morpork, orașul imaginar al lui Terry Pratchett.   

Toate aceste creații, de la celebra Alee Diagon, căsuța lui Bilbo Baggins, și până la altele, moderne, cum ar fi o stradă din Blade Runner – îi duc pe iubitorii de cărți într-o lume magică, mult timp după ce au citit ultima pagină sau au plecat de la cinema.

 

Sursa: www.bbc.com [1]