Editura RAO și Compania de Librării București vă invită la o întâlnire cu Bogdan Bucur, autorul Cărții de aur a Centenarului Marii Uniri. La eveniment sunt invitați profesori, studenți, jurnaliști, librari, cititori. Evenimentul va avea loc vineri, 20 aprilie, la ora 17.30, la Librăria Mihail Sadoveanu, strada Edgar Quinet. La nici șase luni de la lansare, cartea a cucerit publicul din România și de peste Prut, situându-se în topul preferințelor acestuia și ocupând un binemeritat loc central în vitrinele fiecărei librării.
„Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri își propune să ofere cititorului pasionat de istoria națională posibilitatea de a parcurge, prin intermediul documentelor inedite și al ilustrațiilor rare, întregul proces al construcției României Mari, începând cu participarea la Marele Război (1916 1919), continuând cu procedurile politico administrative de unificare a Basarabiei (27 martie 1918), Bucovinei (28 noiembrie 1918), Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Sătmarului, Maramureșului (1 decembrie 1918) și a insulei Ada Kaleh (1918 1919) cu România, și culminând cu încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria la Alba Iulia (15 octombrie 1922). Un capitol distinct al lucrării ne poartă cu gândul prin fermecătoarea Românie Mare (1918 1940), un accent deosebit căzând asupra momentelor festive, din perioada interbelică, de celebrare a Marii Uniri. Chiar dacă preocuparea fundamentală a editorului a fost respectarea riguroasă a adevărului istoric – inclusiv atunci când acesta poată să fie dureros sau chiar rușinos –, Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri este închinată memoriei acelora care, în marile clipe istorice, au luptat pentru înfăptuirea „visului milenar al tuturor românilor”: întregirea României. Și chiar dacă visul unirii tuturor românilor într-un singur stat național unitar nu a fost nicidecum unul milenar (ideea a prins contur de abia către jumătatea secolului al XIX-lea) și nici nu a ținut prea mult (România Mare se prăbușește teritorial în 1940, după numai 22 de ani de la Marea Unire), imaginea anului 1918 rămâne, indiscutabil, momentul astral din întreaga istorie a românilor“, spune, în Nota asupra ediţiei, istoricul Bogdan Bucur.
Evenimentul este realizat în cadrul campaniei Primăvara autorilor, inițiat de Editura RAO și Compania de Librării bucurești. Aceasta își propune promovarea cărților semnate de autori români, în cadrul unor discuții deschise și prietenoase între scriitor, profesioniști ai cărții și cititori.
Mai multe despre carte, pe: