- Editura RAO - https://www.raobooks.com -

Operațiunea Cezar, Garance Le Caisne

Suntem în inima mașinii morții siriene. De aici, ajung la noi 45.000 de dovezi copleșitoare ale unor crime împotriva umanității. Din fiecare dintre cele 45 000 de fotografii răzbate un strigăt. În momentul în care au fost făcute, nu a fost nimeni care să răspundă strigătului lor. Și totuși, au fost martori. Cezar, un fost fotograf militar din  Damasc, a cărui muncă presupunea imortalizarea cadavrelor deținuților sirieni și arhivarea dosarelor lor de deces, decide să păstreze copii ale acestora, dovezi copleșitoare ale unor crime de război. Zi de zi, timp de doi ani, Cezar a copiat, din calculatoarele Poliției militare, aceste documente, pentru ca mai târziu să le scoată din țară. Acest lucru nu se mai întâmplase, iar știrea a fost publicată în lumea întreagă. Alți martori, zeci de sirieni, au strâns, și ei, dovezi ale crimelor comise de regimul lui Assad. Membrii unor asociații care luptă pentru drepturile omului i-au învățat cum să strângă și să difuzeze aceste dovezi. Ceilalți martori sunt supraviețuitorii, familiile celor torturați și uciși și poveștile lor.  Operațiunea Cezar strânge laolaltă mărturiile acestor oameni, prezintă documente și realizează o hartă a locurilor unde au fost comise atrocitățile.

„Cu ajutorul unui prieten și al unei rețele de rebeli, fotografiile extrem de șocante ale lui Cezar, care au dovedit crimele din conflictul sirian în curs de desfășurare, au fost prezentate principalelor puteri occidentale. Dar la cinci ani după începerea războiului, regimul Assad este, încă, la putere. Într-un fel, Cezar a fost aruncat în temnițele a ceea ce azi numim politically correct.” (Francebleu.fr)

Într-adevăr, cine este acest Cezar, se întreba președintele Bashar al-Assad în 2015, într-un interviu acordat revistei americane Foreign Affairs: „Cine este el? Nimeni nu știe. Nu a fost efectuată nicio verificare a acestor dovezi. Sunt niște declarații fără suport real.”

Și totuși, Cezar există. Iar „…strângerea de probe în cazul crimelor comise în Siria (…) nu e decât un început. Astfel, această carte este o primă încercare de a spune adevărul. Ancheta trebuie continuată”, spune autoarea cărții, Garance Le Caisne, reporter de război.

Mesajul cărții sale nu ne trimite la ceva ce s-a întâmplat în urmă cu 100, sau 50 sau 20 de ani. Ci la ceva care se întâmplă în timp ce o citim. Nu suntem responsabili pentru ce s-a întâmplat în istorie, dar suntem pentru ceea ce se întâmplă în lumea în care trăim, acum.

Garance Le Caisne este jurnalist independent, de origine franceză. A fost martoră la mișcările de protest care au avut loc în mai multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, la sfărșitul anului 2010. Din 2011, călătorește frecvent, ca observator, în Siria. Conflictele armate de aici s-au soldat, până acum, cu peste 250.000 de morți și 10 milioane de refugiați. Reportajele sale au apărut în diferite publicații, printre care Le Nouvel Observateur și Journal de Dimanche.

Operațiunea Cezar se înscrie în colecția Memorii, domeniul Istorie recentă, a Editurii RAO.