- Editura RAO - https://www.raobooks.com -

Peter Mayle, autorul bestsellerului „Un an în Provence“, a murit la vârsta de 78 de ani

Peter Mayle, autorul celebrei cărţi „Un an în Provence“, prima dintr-o serie despre frumoasa regiune din Franţa, a murit, la vârsta de 78 de ani. Stabilit în sudul Franţei, scriitorul englez a fost numit, în 2002, Caveler al Legiunii de Onoare pentru contribuţia adusă culturii franceze.  Peter Mayle a început să scrie după 30 de ani, publicând cărți de educație sexuală pentru copii și tineri, înainte să facă trecerea spectaculoasă la cartea de memorii și călătorii „Un an în Provence“, un bestseller publicat în 1989. Cartea spune povestea unui cuplu de englezi care se mută în sudul Franței, un episod real de altfel, din viața scriitorului, care decide să se stabilească aici pentru a se dedica scrisului:

„M-am trezit că sunt total acaparat de ce era în jur – că eram mai preocupat de viața în Provence decât de lucrul la romanul meu. Doza zilnică de sfaturi de viață pe care le primeam de la instalator, vecinul meu fermier, căutătorul de ciuperci și de la doamna cu măgarul erau de zece ori mai fascinante decât orice aș fi putut eu să imaginez. În momentul lansării, editura din Anglia nu avea așteptări prea mari, prin urmare a comandat doar 3000 de exemplare. Însă după publicarea unor extrase din carte, în The Sunday Times, vânzările au explodat, ajungând la un million de copii în Anglia și 600.000 în Statele Unite. La zeci de ani după publicarea cărţii „Un an în Provence“, scriitorul încă primea mesaje ale cititorilor din lumea întreagă care au descoperit, datorită cărţilor lui, însorita regiune din Franţa.

Cele mai multe cărți ale sale se petrec în Franța. Iată câteva dintre acestea: „Provence de la A la Z“, „Din nou în Provence“, „Provence pentru totdeauna“, „Un an bun“, „Lecția de franceză“, „În căutarea lui Cézanne“, „Hoțul de vinuri“, „Viață de câine“. Cartea sa, Un an bun“, a fost ecranizată în 2006 (cu Russell Crowe și Albert Finney în disribuție),  de Ridley Scott, un alt englez îndrăgostit de Provence.