- Editura RAO - https://www.raobooks.com -

Un volum inedit al lui Gabriel Garcia Marquez, publicat în premieră!

Editura RAO este mândră anunțe lansarea volumului

Călătorind prin Europa de Est, de Gabriel Garcia Marquez

Un volum inedit al lui Gabriel Garcia Marquez, publicat în premieră!

 

Cartea, tipărită după moartea scriitorului, cuprinde o serie de cronici, rezultat al călătoriei făcute de Gabriel García Márquez în 1957, timp de mai multe luni, dincolo de Cortina de Fier. „Cortina de fier nu e o cortină. Și nici nu e de fier. E o barieră de lemn vopsită în roșu și alb.“ Încă de la începutul prodigioasei sale cariere, Gabriel García Márquez s-a dedicat cu pasiune deopotrivă literaturii și jurnalismului, pe care îl consideră „cea mai frumoasă meserie din lume“.

Când în 1955 vine pentru prima oară în Europa, în calitate de corespondent al ziarului El Espectador din Bogotá la Conferinţa celor patru mari puteri de la Geneva, impactul cu vechiul continent avea să fie atât de puternic, încât va rămâne aici patru ani, pe care îi petrece, într-o febrilă activitate, la Paris, Roma, Viena, Londra. Interesul său major de a cunoaște viaţa reală din ţările de dincolo de „Cortina de fier“ îl determină ca, după multe încercări eșuate de a obţine vizele necesare, să reușească să fie inclus în delegaţia columbiană participantă la Festivalul Tineretului de la Moscova, din 1956, prilej cu care traversează mare parte din Europa de Est, cunoscând Germania, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria și Uniunea Sovietică.

Rod al acestui memorabil periplu, reportajul „Călătorind prin Europa de Est“ este o mărturie impresionantă nu numai a măiestriei sale narative, ci mai cu seamă a unei profunde transformări ideologice: de la simpatia manifestată în tinereţe pentru concepţiile comuniste, la concluzia fundamentală  la care ajunge, prin cunoașterea și descrierea nuanţată, obiectivă, a adevăratei realităţi trăite de ţările socialiste europene, că „nu există o dictatură  a proletariatului, ci dictatura unei birocratţii dogmatice, obtuze și rapace, condusă de o gerontocraţie care, la rândul ei, are în frunte un  dictator“. Pe lângă această revelaţie a adevărului istoric, de importanţă hotărâtoare în conștiinţa sa și, desigur,  în evoluţia lui ca scriitor, figura lui Stalin – al cărui mausoleu îl vizitează cu mari eforturi – a marcat și începutul conturării cu mai multă claritate a figurii mitologice a dictatorului din celebrul roman ”Toamna patriarhului”.