Evenimente / Știri

11 lucruri pe care nu le știai despre omul și scriitorul Gabriel García Márquez

 • Despre scriitor se spune că este cel mai mare vrăjitor al Americii Latine
 • După ce a scris ultimele pagini din Un veac de singurătate, a plâns două ore pentru că a fost nevoit să-l ucidă pe Aureliano Buendía.
 • Un veac de singurătate este, după Don Quijote de la Mancha, cel mai frumos roman de limbă spaniolă. A fost tradus în 40 de limbi și vândut în peste 50 de milioane de exemplare.
 • Pe masa de scris avea întotdeauna un trandafir galben. Iar la decernarea Premiului Nobel, prietenii care îl însoțeau purtau la butonieră un trandafir galben.
 • Argentina a fost prima țară care a recunoscut valoarea uriașă a scriiturii sale.
 • În perioada pregătirii pentru publicare a romanului Un veac de singurătate, dactilografele angajate la editura franceză lucrau ore suplimentare neplătite pentru că voiau să afle povestea colonelului Aureliano Buendía.
 • „Cititorii mei sunt o comunitate care dacă ar trăi în aceeași parte a globului, ar forma una dintre cele mai populate țări ale lumii.” , spunea Gabriel García Márquez.
 • Relația dintre oamenii descriși în cărțile sale este una de o căldură, înțelegere și admirație incredibile – acesta este unul dintre motivele pentru care cititorii din România dar și cei din Est sunt atât de atrași de cărțile lui Márquez.
 • Scriitorul nu participa la evenimentele de lansare a propriilor cărți. Editorii nu m-au ajutat pe mine atunci când am scris cărțile, spunea Márquez. Prin urmare, nici eu nu îi voi ajuta să le vândă.
 • Scriitorului i s-a reproșat adesea relația cu Fidel Castro. Însă 3200 de deținuți politici cubanezi au fost eliberați datorită intervenției sale directe.
 • Cartea Scrisori și amintiri (RAO 2017) cuprinde 10 scrisori ale lui Márquez despre geneza romanelor Un veac de singurătate, Toamna patriarhului, nepublicate până acum.

Am aflat aceste lucruri la evenimentul Gabriel García Márquez – Omul si scriitorul, organizat de Institutul Cervantes din București. Dialogul dintre Tudora Șandru Mehedinți, traducătoarea cărților lui Márquez, scriitoarea Simona Vasilache, traducătorul Horia Barna, dar și cei prezenți la eveniment, iubitori ai cărților lui Márquez, au creionat portretul celui mai mare vrăjitor al Americii Latine.

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

miercuri,
26 octombrie, 2022

JOHN BOYNE lanseaza Ruinele timpului (continuare a bestsellerului Baiatul cu pijamale in dungi).Festivalul FILIT 2022 de la Iasi

Vineri, 21.10.2022, apreciatul autor JOHN BOYNE a participat la festivalul FILIT de la Iasi. Numerosi cititori au fost prezenti in sala Teatrului National pentru a-l asculta pe autorul cartii Baiatul cu pijamale in dungi si pentru a lua autografe. Cu aceasta ocazie, a fost lansata si continuarea romanului vandut in peste 11 milioane de exemplare. […]

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

Citește toate articolele