Evenimente / Știri

#365decarti – Atac la rege,MICHAEL DOBBS

”Atac la rege” de Michael Dobbs fiind o dramă politică, la prima vedere crezi că este plictisitoare și plină de termeni pe care nu-i înțelegi! În niciun caz! Este un roman deosebit, cu fragmente din viața unor personaje care nu numai că participă la scrierea unei perioade din istoria Regatului Unit dar care, înainte de a fi conducători, politicieni, parlamentari, sunt oameni cu trăiri, sentimente, dezamăgiri, drame personale, toate acestea pulsând sub învelișul luptei pentru putere și faimă.

Sunt convinsă că v-ați întrebat de nenumărate ori ce se întâmplă în spatele scenei politice dintr-o societate, cine sunt cu adevărat cei care învârt puterea și banii, mărirea și decăderea? Pentru a află o mică parte din jocurile de culise ale lumii politice engleze, Michael Dobbs ne propune un roman îndrăzneț, pe alocuri penetrant emoțional, cu personaje complexe excelent creionate, al cărui ingredient principal este intriga politică. Autorul execută o radiografie a Angliei zilelor noastre, în care detaliile mai puțin plăcute despre viața unei societăți moderne și nuanțele gri, uneori negre ale politicului se contopesc cu povești din existența protagoniștilor principali.

Autorul abordează fără menajamente teme puternice, cu impact, și anume rolul monarhiei în viața politică, rolul mass-mediei în viața unei societăți, impactul puterii atribuite politicului asupra unei națiuni.

Dar, să facem cunoștință cu atmosfera și personajele pe care ni le propune Michael Dobbs în acest volum doi al trilogiei House of Cards. Acțiunea se petrece într-o Anglie sufocată de criza economică, având că scenă de desfășurare a evenimentelor Downing Street și Palatul Buckingham.

Familia Regală este un simbol al continuității, o legătură între trecut, prezent și viitor, între tradiție și modern. Regele (care în poveste nu are regină), este monarh de numai câteva luni, fiind nou în această „meserie”, lipsit de experiență, dar se bucură de popularitate și are conștiință! Deși legile constituției îl determină să fie neputincios, neavând dreptul de a dezbate și a se implica în politică, Regele este un bărbat cu principii, idealist și pătima?. Îi pasă de oameni și vrea să participe activ la construirea viitorului țării sale. știe că regalitatea are prea mulți membri care se bucură de beneficiile unei vieți privilegiate, strălucitoare, fără a înapoia în vreun fel poporului aceste favoruri. De asemenea, este perfect conștient că în Casă Regală sunt multe „uscături” care duc o viață de huzur fără a munci, doar datorită sângelui „albastru” care le curge prin vene.

Prințesa Charlotte este un exemplu în acest sens, deși ea consideră că a răspunde invitațiilor pentru strângerea de fonduri sau baluri de caritate sau a face reclamă la diferite produse, este o muncă solicitantă! Cu frumusețe și farmec, cu un stil direct, puțin vulgară și mai mult indiscretă, iubește publicitatea, lumina reflectoarelor și modernul pe care Casa Regală i le oferă prin poziția socială. Prin atitudinea și faptele ei va declanșa scandaluri care vor păta renumele monarhiei contribuind la clătinarea ei.

Criza economică, lipsa locurilor de muncă, creșterea impozitelor vor declanșa destituirea primului ministrului și numirea altuia cât și formarea unui Cabinet până la noi alegeri. Cel ales politic și susținut financiar de un mare trust de presă este Francis Urquhart, un tip originar din Scoția, parlamentar care avusese în Anglia un parcurs ambițios de la studiile la Oxford, carieră academică până la cariera politică, toate realizate pentru a salva onoarea și mândria familiei lui și pentru a demonstra că poate! Împreună cu adjunctul lui din partid „taie și spânzură”,
intimidează și șantajează unii membri, scormonind prin cotloanele vieții lor intime pentru a le descoperi „călcâiul lui Ahile”, exploatând vulnerabilitățile omenești. Ambițios, arogant, sofisticat, elegant, alunecos, intrigant, diabolic, așa aș descrie acest personaj. Iubește puterea, iar ca prim-ministru numit are parte de multă putere și nimeni nu are nici cea mai mică idee ce iad va dezlănțui!

Alt personaj care a pornit de jos și a ajuns sus este Ben Landless, un vanitos născut sărac ce deține controlul ziarului Chronicle care l-a susținut pe Urquhart în drumul pe care și l-a croit pentru funcția de prim-ministru.

„Informația înseamnă putere (…) și bani”.

Compromiterea rivalilor se face bârfind în ziare viață lor sexuală, descoperind, cu ajutorul ziariștilor de investigații și cu ajutorul surselor din interior, bine plătite, detalii picante despre viața personală.

„Sondajele de opinie sunt că niște globuri de cristal tulburi. Te pot ajuta să vezi viitorul, dar depinde ce întrebări pui și cât de bună e țiganca pe care-o întrebi”.

Acesta „țigancă ce citește în globuri de cristal” este Sally Quine, este realizatoare de sondaje de opinie, venită din Boston în Anglia pentru un nou început și care duce pe umeri drama unei vieți personale plină de durere. O femeie puternică, cu o frumusețe clasică, obișnuită să țină totul sub control, care vrea să răzbată în lumea dură a politicii și să demonstreze că poate să supraviețuiască „la înălțime”.

David Mycroft este consilierul de presă și purtătorul de cuvânt al Regelui, prieten al acestuia. Este un personaj care alături de Rege mi-a plăcut. Introvertit, scrupulos, secretos, pune nevoile Regelui înaintea căsniciei lui cu o femeie pe care nu o iubește. Are parte de o adevărată călătorie de autodescoperire, pentru prima oară în viața lui văzând adevărul, dând la o parte minciuna, căutând adânc în sufletul lui și găsind ceea ce este cu adevărat.

Vă invit să descoperiți firele invizibile ce-i leagă pe acești protagoniști, să vă delectați cu jocurile de culise, schimburi de informații și putere, alianțe care se fac și desfac, amenințări, eșecuri și vulnerabilități excelent regizate de Michael Dobbs.

Ce se întâmplă când Regele nu vrea să fie doar un simbol și o marionetă în mâinile politicului? Ce va face primul ministru când Regele nu acceptă să-și piardă respectul de sine și arată că îi pasă de națiunea lui? Ce conspirație diabolică este pusă la cale având ca țintă monarhia?

Autoare: Leontina Mardale 

https://www.delicateseliterare.ro/

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

luni,
30 martie, 2020

#365decarti –Nebunie în familie, William Saroyan

O vreme l-am confundat pe William Saroyan cu William Styron. Apoi am văzut The Banishment, filmul lui Andrei Zvyagintsev, ecranizarea uneia din cărţile lui şi mi-am zis că e timpul să fac ceva în acest sens. Aşa că am intrat în librărie, am luat una din cărţile lui de pe raft şi am citit primele […]

Citește toate articolele