Evenimente / Știri

#365decarti –Cârtița

Cârtița este un roman de spionaj rafinat, de o eleganță retro, din vremurile de aur ale culegerii aventuroase de informații – perioada Războiului Rece.

Un reputat fost angajat al Serviciului Secret britanic MI6, George Smiley, este reactivat pentru a analiza obiectiv indiciile care duc la ideea că un agent dublu a fost infiltrat de sovietici până la cel mai înalt nivel decizional al propriei organizații.

Cel care documentează această suspiciune este tânărul agent operativ Ricky Tarr, care într-o misiune a sa din Hong Kong reușise să obțină colaborarea unei spioane sovietice ce era gata să divulge o informație extrem de importantă, dar a fost retrasă în URSS și arestată, imediat ce englezul a anunțat Londra despre înțelegerea lor.

Smiley a ieșit de curând la pensie, însă a fost singurul considerat în măsură să conducă o asemenea anchetă în mod eficient, discret și credibil. Totuși, protagonistul lui John Le Carré nu este nicidecum vreun erou tipic, nu are nimic din James Bond al lui Ian Flaming.

George Smiley este un omuleț trist, melancolic, care-și iubește și iartă repetat soția ce îl înșală și-l tot părăsește pentru alții, un veșnic încasator, un însingurat prin excelență, dar care face din răbdare, capacitate de așteptare și cunoaștere profundă a naturii umane, armele sale imbatabile.

Acum va trebui să găsească un trădător, un inamic periculos nu numai pentru Marea Britanie, ci și pentru întregul Occident, printre colegi și prieteni, între oamenii alături de care a lucrat întreaga viață. Cea mai amară misiune a lui George Smiley. Cel mai intrigant roman al lui John Le Carré.

Le Carré s-a consacrat scrisului pentru a oglindi evenimente și situații pe care le cunoștea bine (a fost el însuși agent MI6), dar cu timpul sensibilitatea sa analitică s-a concentrat nu atât pe a descrie înfruntările subterane ale Războiului Rece, cât pe a evidenția calculele glaciale, inumane, ale potentaților politico-economico-militar din ambele blocuri ideologice.

Romanul Cârtița a fost inspirat de fapte reale, din vremea când autorul era agent sub acoperire și a fost deconspirat, împreună cu alți colegi, de un agent dublu KGB infiltrat în conducerea MI6, Kim Philby.

Sub titlul original Tinker Tailor Soldier Spy a fost transpus cinematografic în 2011, cu Gary Oldman în rolul lui George Smiley.

Autor Marius Andrei,

Cărți, analogii, antologii

https://analogiiantologii.com/

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

luni,
30 martie, 2020

#365decarti –Nebunie în familie, William Saroyan

O vreme l-am confundat pe William Saroyan cu William Styron. Apoi am văzut The Banishment, filmul lui Andrei Zvyagintsev, ecranizarea uneia din cărţile lui şi mi-am zis că e timpul să fac ceva în acest sens. Aşa că am intrat în librărie, am luat una din cărţile lui de pe raft şi am citit primele […]

Citește toate articolele