Evenimente / Știri

#365decarti – Copil și bărbat, TONY PARSONS

Copil și bărbat este primul volum al seriei ce îl urmărește pe Harry, un individ mediocru care își duce traiul la fel de mediocru. Acest lucru ar putea fi considerat trist, însă chiar el și-a ales această viață, un dar care nu este oferit oricui. El și-a dorit căsătoria cu Gina pentru că așa a văzut la părinții săi și a simțit că este datoria lui să ducă mai departe ideea de căsătorie ca instituție sacră, în vreme ce ea a intrat în căsnicia aceasta pentru a căuta ce nu a găsit vreodată în familia ei. Ambele motive mi se par la fel de greșite și nu m-am mirat deloc când am văzut că relația lor doar trecea dintr-o zi în alta, fără intensitate, pasiune sau chiar atracție.

Viața lui se duce de râpă cu puțin timp înainte să împlinească treizeci, atunci când intră într-un soi de criză de vârstă și simte că nimic nu îl mai mulțumește, începând cu vechea lui mașină și încheind cu soția sa. Într-un interval de doar câteva zile, Harry își pierde slujba și este părăsit de soție după ce o înșală, lucru care îl face să fie și mai debusolat decât înainte să comită greșelile care l-au dus în acel punct. Cum poți să o iei de la capăt, când nu ai niciun fel de punct de pornire și sprijin?

Personal, Harry mi s-a părut un personaj dezagreabil și nu am putut să empatizez cu el, dar cred că tocmai aceasta este ideea: să învățăm din greșelile lui, să vedem cât de mult te poate schimba o viață nefericită și cât de importante sunt efectele unei acțiuni pe care noi o credem măruntă. Deși el este care a înșelat, în niciun moment nu pare să regrete sau măcar să accepte că asta a dus la sfârșitul căsniciei lui, ci găsește mereu pretexte și vini în altă parte, considerând că trădarea lui nu ar trebui să conteze din moment ce nu a avut sentimente față de amantă.

Copil și bărbat este un roman despre viața de familie, cu toate momentele ei care ne fac să simțim că suntem unde ar trebui să fim, dar și cu cele care ne îndeamnă să ne analizăm alegerile trecute și să ne întrebăm ,,cum ar fi fost dacă”. Acel ,,dacă” este micul demon iscoditor care ne manipulează și ne face să comitem greșeli care vor schimba totul, doar de dragul unui răspuns care nu aduce cu sine nimic îmbunătățit. Uneori, e doar o curiozitate inutilă și crudă pe care o folosim ca scuză pentru alegerile noastre greșite.

Când ceva nu merge cum am vrea în viața noastră, cum ne dăm seama când să luptăm pentru a remedia totul și când să renunțăm? Și cum se face că toți ne dorim aceleași lucruri de la lume și soartă, dar pentru fiecare fericirea are altă definiție? 

 

 

Autoare: Sandra Deaconu

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

luni,
30 martie, 2020

#365decarti –Nebunie în familie, William Saroyan

O vreme l-am confundat pe William Saroyan cu William Styron. Apoi am văzut The Banishment, filmul lui Andrei Zvyagintsev, ecranizarea uneia din cărţile lui şi mi-am zis că e timpul să fac ceva în acest sens. Aşa că am intrat în librărie, am luat una din cărţile lui de pe raft şi am citit primele […]

Citește toate articolele