Evenimente / Știri

#365decarti – Dansul reîncarnării, Michael Poore

Dansul reîncarnării urmărește viața unui bărbat pe nume Milo. Mai bine zis, urmărește viețile lui, pentru că Milo a trăit aproape 10 mii de vieți, timp în care a fost, printre altele, mormoloc, insectă, om de știință, o femeie văduvă, un homosexual și chiar rege. A trăit de fiecare dată fără grijile care erodează de obicei mintea omului, știind că va avea o altă șansă. Ironic totuși, pentru că, deși viețile lui au cuprins atâtea experiențe, fiecare unică în felul ei, chiar dacă s-a repetat, Milo a iubit doar de vreo două mii de ori, așadar aproape opt mii de oameni nu și-au găsit niciodată dragostea, nu au simțit liniștea acea deplină care însoțește omul potrivit. Mă întreb ce înseamnă asta. Oare este atât de greu să iubești?

Independent de viețile și relațiile lui de pe Pământ, Milo are o relație de câteva milenii cu Moartea, care vrea să fie strigată Suzie, pentru ca oamenii să nu se teamă de ea și să o accepte mai ușor printre ei. La fiecare moarte, Suzie îl așteaptă pe Milo la malul râului care face legătura între tărâmuri, acolo unde o viață se încheie pentru a începe alta în care ești obligat să porți amintirile celei vechi. Nu sunt sigură că tortura asta se poate numi viață, totuși. Poate Iadul este chiar posibilitatea de a te reîncarna și de a pierde în repetate rânduri ce iubești. Existența îndelungată a lui Milo este amenințată când află că mai are doar cinci vieți la dispoziție pentru a atinge Perfecțiunea, altfel va dispărea în neant. Oare va reuși el în atât de puțin timp ce nu a reușit în atâtea milenii?

Dansul reîncarnării este mai degrabă o colecție de povestiri, fiecare urmărind câte o viață de-ale lui Milo, toate legate cu un final care vorbește despre greșelile pe care le repetăm crezând că vom avea mai mult timp, dar aflăm, deseori prea târziu, că timpul este singurul lucru pe care viața nu ni-l pune la discreție. În rest, suntem liberi să încercăm să obținem orice. Poate că, de fapt, acesta e cel mai mare dar pe care ni-l face.

Recenzie realizată de Sandra Deaconu – https://sandradeaconu.blogspot.com/

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

luni,
30 martie, 2020

#365decarti –Nebunie în familie, William Saroyan

O vreme l-am confundat pe William Saroyan cu William Styron. Apoi am văzut The Banishment, filmul lui Andrei Zvyagintsev, ecranizarea uneia din cărţile lui şi mi-am zis că e timpul să fac ceva în acest sens. Aşa că am intrat în librărie, am luat una din cărţile lui de pe raft şi am citit primele […]

Citește toate articolele