Evenimente / Știri

#365decarti – Fata intunecata a lunii

Fața Întunecată a Lunii este o întâlnire literară explozivă între SF-ul de calitate și investigația detectivistă tipică romanului polițist. Într-un viitor în care Luna a devenit deschisă colonizării și o importantă atracție turistică pentru pământeni, a rămas totuși un mediu extrem de periculos pentru rezidenții ei permanenți, atât de primejdios încât s-a impus butada: Numai un lunatic ar locui pe Lună.

Dar superlativul pericolului selenar îl reprezintă baza Purgatoriu, cu orașul capitală Sin (Păcat), din Zona Întunecată. Aceasta s-a format cu statut de colonie penală, asemeni Australiei de odinioară, și a ajuns în timp destinația preferată a oricui vine pe Lună pentru operații chirurgicale cu preț redus sau ilegale, droguri de contrabandă, sex ilicit, sporturi mortale, pariuri neautorizate sau discuții importante imposibil de monitorizat. Pentru cei care populează stabil Purgatoriul, butada colonizării apare puțin modificată: Numai un lunatic – sau un renegat, sau un paria, sau un mizantrop, sau un obsedat al riscurilor, sau un asasin în masă – ar putea trăi permanent pe Lună.

Descoperim această comunitate de pionieri spațiali, alcătuită preponderent din infractori, în timpul a două crize ce izbucnesc în tandem.

Un android amnezic, Leonardo Black, începe brusc o odisee scelerată, ucigând pe toți oamenii întâlniți în calea sa, în timp ce străbate fața întunecată a Lunii, în
căutarea unui neidentificat El Dorado de cucerit – scop prioritar pe care i l-a fixat defecțiunea din sistem ce i-a permis să facă un lucru imposibil pentru roboți: să ucidă. Majoritatea celor peste care dă, la început, sunt condamnați izolați în igluuri individuale, pentru multiple crime, confruntarea cu fiecare dintre ei devenind astfel un duel între ucigași.

Concomitent, un polițist exilat recent în această lume de frontieră, locotenentul Damien Justus de la PPD (Purgatory Police Department), începe anchetarea unui atentat straniu, care ar putea să-l implice pe cel mai puternic om din Purgatoriu, chiar întemeietorul acestei baze, și pe fiica sa.

Prin atmosfera ei excentrică, intern-antagonică (sumbră cu tentă hazlie), încărcată de acțiune, mister și suspans, cartea Fața Întunecată a Lunii va fi o surpriză plăcută pentru toți iubitorii literaturii științifico-fantastice și ai celei cu detectivi nonconformiști, dar mai ales pentru fanii roboților pozitronici ai lui Isaac Asimov sau ai investigatorilor lui Raymond Chandler.

Anthony O’Neill este un scriitor australian căruia-i place să mixeze subgenurile beletristice și al cărui tată a fost polițist.

Autor: Marius Andrei,

Cărți, analogii

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

miercuri,
26 octombrie, 2022

JOHN BOYNE lanseaza Ruinele timpului (continuare a bestsellerului Baiatul cu pijamale in dungi).Festivalul FILIT 2022 de la Iasi

Vineri, 21.10.2022, apreciatul autor JOHN BOYNE a participat la festivalul FILIT de la Iasi. Numerosi cititori au fost prezenti in sala Teatrului National pentru a-l asculta pe autorul cartii Baiatul cu pijamale in dungi si pentru a lua autografe. Cu aceasta ocazie, a fost lansata si continuarea romanului vandut in peste 11 milioane de exemplare. […]

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

Citește toate articolele