Evenimente / Știri

#365DECARTI – Lecția nu s-a terminat, GITTY DANESHVARI

Școala Fricoșilor este un loc special, unde anumiți copii își petrec vacanțele de vară. Elevii de aici sunt speciali pentru că se află pe băncile școlii datorită celor mai mari temeri ale lor. Iar seria aceasta este dedicată celor cinci elevi ai extravagantei doamnă Wellington.

Lulu s-a alăturat școlii încă din primul volum pentru că este claustrofobă. Teama ei pentru spațiile închise de multe ori o împiedică să meargă singură la toaletă sau să folosească liftul.

Madeline este îngrozită de insecte. Nu doar că nu suportă dacă le vede, dar refuză să intre într-o casă dacă aceasta nu a fost fumegată de cineva din echipa de dezinsecție înainte.

Theo nu poate concepe că familia lui ar putea păți ceva rău. Frica lui ca părinții, frații și surorile lui să pățească ceva este atât de mare, încât s-a autoproclamat paznicul lor creând multe reguli și planuri pentru siguranța acestora.

Deși locuiește la Maiami, Garrison se teme de apă. Chiar dacă își dorește să fie surfer, acesta nu se poate apropia de malul oceanului. Hyacinth este al cincilea elev la această școală și s-a alăturat clasei în acest volum. Teama ei cea mai mare este aceea de a rămâne singură.

„Lecția nu s-a terminat” este un volum alert încă de la primele pagini când Lulu, Maddie, Theo și Garrison se văd nevoiți să se întoarcă pentru încă o vară pe băncile școlii conduse de domana Wellington. Deși cei patru, acum, prieteni susțin că sunt complet vindecați, extravaganta lor profesoară le demonstrează că aceștia mai au nevoie de ajutorul acesteia. Lucrurile care par să reintre în normal sunt condimentate cu sosirea unei eleve noi, în vârstă de zece ani, cu o fobie ce îi va provoca pe toți. Hyacinth (Hyhy pentru prieteni) se teme că ar putea rămâne singură, astfel ea devenind o persoană extrovertită, naivă și obsedată să fie în permanență lângă cineva care foarte repede devine superprietenul ei.

Scris într-o manieră veselă, romanul reintroduce în atenția noastră o doamnă Wllington supărată și îngrijorată. Aparent, Școala Fricoșilor este ținta unui hoț sau poate a mai multor? Nimeni nu știe când și cum se întâmplă, dar perucile fostei câștigătoare a 49 de concursuri de frumusețe dispar. Obiecte din casă parcă se evaporă, iar răufăcătorul vrea să rezolve disputa în timpul unui concurs de frumusețe canină. Cine este ghimpele din coasta profesoarei împotriva temerilor și care este cel mai nou superprieten al lui Hyhy, nu puteți afla decât dacă veți îndrăzni să citiți romanul.

Fiind o carte adresată tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani, am găsit lectura acesteia foarte antrenantă, dar și relaxantă. Descrierile colorate ale școlii, de multe ori m-au purtat pe coridoarele și în camerele neobișnuite ale acesteia participând și eu cu cei cinci elevi la toate aventurile lor. Însă seria aceasta nu este doar despre părțile mai puțin amuzante ale copilăriei. Din contră, este o serie care aduce la lumină temerile, anxietatea și cele mai urâte coșmaruri ale copiilor, demonstrând că se poate lucra cu ele și că întotdeauna poate exista ceva „mai rău” decât un păianjen pe banca pe care stai tolănit la soare.

Un roman ca un cântec de încurajare pentru fiecare dintre noi. Ca și cei cinci elevi deosebiți fiecare dintre noi se teme de cel puțin un lucru pentru care există un leac.

Duca Bluehart, https://readersrepublic.wordpress.com/

 

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

luni,
30 martie, 2020

#365decarti –Nebunie în familie, William Saroyan

O vreme l-am confundat pe William Saroyan cu William Styron. Apoi am văzut The Banishment, filmul lui Andrei Zvyagintsev, ecranizarea uneia din cărţile lui şi mi-am zis că e timpul să fac ceva în acest sens. Aşa că am intrat în librărie, am luat una din cărţile lui de pe raft şi am citit primele […]

Citește toate articolele