Evenimente / Știri

#365decarti – Nisipuri mişcătoare, Malin Person Giolito

Maja este personajul care poate sta cu un picior în fiecare tabără: criminal cu sânge rece sau victimă? Nu este ușor să o încadrezi într-o tabără anume. Îți dă motive să o antipatizezi, îți dă motive să empatizezi cu ea. Aflăm că Maja a fost implicată într-un atac armat la școala ei. Este singura care supraviețuiește. Nu vă grăbiți cu concluziile! Maja nu este o victimă. Este acuzată de complicitate și tentativă de omor. Chiar iubitul ei a fost cel care a deschis focul aspura colegilor săi de clasă. Și sunt dovezi care o pot incrimina pe Maja. Autoarea face slalom printre verdicte. Criminal sau victimă? Numai că nu fixează prea bine „steagurile”, dacă pot spune așa. Mă așteptam la niște scenarii mult mai bine elaborate, mult mai bine puse la punct. Mi-a plăcut stilul în care au fost redate evenimentele. Firul lor nu este liniar. Se compune din bucățele mici de informație, frânturi de detalii care par disparate. Cum s-a ajuns aici? Unde au fost părinții? Ce fel de relație era între copii și părinți?

Nu știu ce Făt Frumos din lacrimă era Sebastian, dar pe mine nu m-a convins. Nu știu ce avea atât de special încât leșinau după el fetele și părinții acestora. Era un copil problemă și era vizibil de pe Marte. Da, relația tensionată dintre el și tatăl lui genera un astfel de comportament. Da, era un copil care dorea să atragă atenția cu orice preț. Ușor egoist, răsfățat. imatur… Sebastian are câte puțin din toate, dar toate i se iartă numai pentru că era bogat și fiul unui om influent. Da, se întâmplă asta. Dar cum rămâne cu adulții din poveste?

Vă spuneam că mi-a plăcut cum a fost redată povestea. Maja este reținută, noi suntem martorii procesului ei. Multă vreme nu am înțeles (și nu știu sigur nici acum) dacă Maja ridică ziduri de protecție sau dă dovadă de insolență și atât. Pune porecle oamenilor din jurul ei, tratează totul cu o ușoară superficialitate, este nesigură când vine vorba de sentimentele ei. Nu am reușit să o cunosc pe deplin, finalul nu mi-a liniștit deloc agitația.

Recenzie realizată de Anca Rucăreanu – https://ancasicartile.ro/

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

luni,
30 martie, 2020

#365decarti –Nebunie în familie, William Saroyan

O vreme l-am confundat pe William Saroyan cu William Styron. Apoi am văzut The Banishment, filmul lui Andrei Zvyagintsev, ecranizarea uneia din cărţile lui şi mi-am zis că e timpul să fac ceva în acest sens. Aşa că am intrat în librărie, am luat una din cărţile lui de pe raft şi am citit primele […]

Citește toate articolele