Evenimente / Știri

#365decarti – Nix, NATHAN HILL

Portretul mamei este un lucru pe care cei mai mulți îl cunoaștem ca pe noi înșine, însă pentru Samuel acesta este doar o altă enigmă. Într-o zi este constrâns să îl reconstruiască și atunci ia naștere romanul Nix, o poveste a reunirii a două suflete separate de destin, care se transformă într-una a autocunoașterii și a unei importante lecții de empatie, cât și un epistol împotriva urii.
 
Și dacă asta nu sună îndeajuns de intrigant, Nathan Hill a strecurat elemente de mitologie nordică (de unde provine și titlul bizar al romanului), critică la adresa societății capitaliste, precum și tipuri de argumentări, reflectări filosofice și o amintire a luptei hipioților din Chicago împotriva politicienilor corupți. 
 
Samuel, protagonistul romanului, este un personaj literar, tipologia biocraticului ucis de sistem. Este un antimodel, rezultatul a ce are să se întâmple irevocabil atunci când duci o viață anostă, pregândită pentru a mulțumi societatea și nu pe tine însuți. Totuși, protagonistul a avut norocul de a întâmpina un obstacol imens care i-a remodelat viața. A avut de ales: fie va fi dat în judecată, fie va scrie o carte atac la persoană despre mama care îl părăsise de atât de multă vreme. Așa că a ales să scrie cartea.
 
Personajele din Nix sunt departe de a fi perfecte, ba chiar am putea spune că defectele unora sunt exagerate, însă din tipologia lor caracterologică se desprind învățături importante, uneori chiar dureroase, pe care vă voi lăsa pe voi să le descoperiți.
Cartea prezintă de asemenea mișcarea hipioților din Chicago din anii ’60, într-o manieră nu foarte delicată, dar extrem de detaliată. Am fost șocată de modul în care a reacționat poliția cu privire la protestele pașnice ale acestor oameni, dar probabil faptele au fost exagerate de dragul ficțiunii.
     
Nix este un debut excepțional, cu unele scene care vă vor lăsa pe gânduri multă vreme de acum înainte și care vă vor schimba percepțiile referitoare la lumea în care trăim, însă este un debut, iar autorul are încă multe lucruri de îmbunătățit. Totuși, dacă nu vă deranjează descrierile elaborate, Nix s-ar putea să fie cartea pe care o căutați. 
 
 
 
Autoare: Mihaela Ioniță
http://thecemeteryofbook.blogspot.com/
Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

luni,
30 martie, 2020

#365decarti –Nebunie în familie, William Saroyan

O vreme l-am confundat pe William Saroyan cu William Styron. Apoi am văzut The Banishment, filmul lui Andrei Zvyagintsev, ecranizarea uneia din cărţile lui şi mi-am zis că e timpul să fac ceva în acest sens. Aşa că am intrat în librărie, am luat una din cărţile lui de pe raft şi am citit primele […]

Citește toate articolele