Evenimente / Știri

#365decarti –Portretul, PIERRE ASSOULIN

Portretul este o carte ingenioasă, care vorbește despre o perioadă reprezentativă din istorie. Nu știu dacă este multă lume care să nu fi auzit de dinastia Rothschild, reprezentativă Franței secolului al XIX-lea. Betty de Rothschild este una dintre cele mai cunoscute evreice ale istoriei, familia ea aristocrată fiind una cunoscută în lumea artelor, a finanțelor și a afacerilor.

Portretul nu este doar o evocare a lui Betty. Este o opera ingenioasă, în care personajul principal este chiar un tablou. Celebrul portret al baroanei, pictat de Ingres și plimbat prin familie, după moartea ei.

Un martot mut, omniprezent și omniscient, portretul lui Betty ne povestește evoluția familiei Rothschild înainte și după moartea ei. Betty este un nume important în Parisul de altădată. Salonul ei găzduiește personalități ca Chopin, Balzac sau Rossini. Împreună cu James, soțul ei, clădește un adevărat imperiu și un nume care stă pe buzele tuturor.

Averea familiei Rothschild crește și datorită căsătoriilor în familie. Însăși Betty se căsătorește cu unchiul ei James, fratele tatălui ei. Pentru a prospera, cei care nu respectau regula căsătoriei în cadrul familiei, erau renegați.

Baroana Betty de Rotschild era o femeie remarcabilă. Vorbea fluent cinci limbi străine, era cultă și o bună afaceristă, iar dineurile ei erau cunoscute în întreaga Franță. A știut să se facă plăcută și respectată și să își facă prietenii potriviți, lucrând cot la cot cu soțul ei pentru ca averea familiei să se înmulțească. Chiar și după moartea ei, baroana are o influență majoră în deciziile familiei, portretul ei fiind martorul schimbărilor și deciziilor, un membru de vază al familiei Rothschild.

Portretul este o carte cel puțin interesantă, autorul reușind să stârnească interesul asupra istoriei într-un mod original, datorită personajului principal deosebit. Este o modalitate bună de a cunoaște istoria, Portretul aducând în atenția noastră două secole din aristocrația Franței, două secole de istorie.

 

Autoare: Catalina Coman,

https://portiadecitit.ro/

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

luni,
30 martie, 2020

#365decarti –Nebunie în familie, William Saroyan

O vreme l-am confundat pe William Saroyan cu William Styron. Apoi am văzut The Banishment, filmul lui Andrei Zvyagintsev, ecranizarea uneia din cărţile lui şi mi-am zis că e timpul să fac ceva în acest sens. Aşa că am intrat în librărie, am luat una din cărţile lui de pe raft şi am citit primele […]

Citește toate articolele