Evenimente / Știri

4 thrillere psihologice, 4 exerciții de schimbare a perspectivei

4 thrillere psihologice, 4 exerciții de schimbare a perspectivei

Evadarea din mlaștină, de Karen Dionne

La 12 ani, o fată este salvată din mâna tatălui, care a izolat-o în mijlocul unei mlaștini. A învățat să citească de la mama ei, din câteva reviste National Geographic. Nu a fost niciodată la școală până atunci, nu a mers cu bicicleta, nu a știut ce înseamnă să ai electricitate sau apă curentă în casă. Până atunci, singurii oameni pe care i-a cunoscut au fost mama și tatăl ei. Ea nu află că a fost prizonieră decât în momentul în care nu mai e, ceea ce trimite la mesajul cărții: dacă ai fi trăit într-o izolare totală… ți-ai fi dat seama că ceva e în neregulă?

 

Misterul fetei din zăpadă, de Danya Kukafka, este un thriller despre partea ascunsă a fiecăruia dintre noi. Tu cine ești când nu te vede nimeni? este sloganul cărții, pentru că toate personajele implicate în ancheta privind uciderea Lucindei Hayes se dezvăluie, pagină cu pagină. Printre aceștia: un tânăr care o iubeşte obsesiv, o colegă care o invidiază pentru viaţa ei perfectă, detectivul care anchetează crima. Însă nimeni nu este ce pare a fi, nici Lucinda Hayes și nici cei din jurul ei. În urma acestei tragedii, cele trei personaje memorabile sunt nevoite să-și înfrunte propriile secrete.

Nisipuri mișcătoare, de Malin Persson Giolito, a fost declarat cel mai bun thriller suedez al anului (2016), premiat în 2017 cu Glass Key Award, iar, în 2018, va deveni primul serial realizat şi difuzat pentru  Netflix. Cartea relatează povestea Majei Norberg, o tânără apreciată în şcoală şi în comunitate, care e implicată într-un atac armat la şcoală. Acţiunea este relatată de Maja, care analizează aparent superficial fiecare întâmplare, personaj, ton al vocii, gest. Fata este caracterizată în timpul audierilor, dar şi în relaţie cu părinţii, profesorii, colegii, avocaţii. Cartea aduce în discuţie teme ca inegalitatea socială, criminalitatea, imigraţia, problema refugiaţilor, dar şi relaţia dintre părinţi şi copii, valorile umane.

Misterul numelui tău, un captivant roman despre memorie şi răscumpărarea greşelilor, este una dintre cele mai tulburătoare cărți semnate de Clara Sánchez, cea mai premiată scriitoare spaniolă  contemporană. Publicat în 2010, romanul este un thriller psihologic despre urmele lăsate de cruzimea şi zădărnicia războiului. Cartea şi-a cucerit cititorii prin prospeţimea personajelor și actualitatea subiectului. Prin stilul ei direct şi fără menajamente, scriitoarea a cucerit editurile, criticii, un număr imens de admiratori, obținând, astfel, cele mai importante  premii literare spaniole.

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

luni,
30 martie, 2020

#365decarti –Nebunie în familie, William Saroyan

O vreme l-am confundat pe William Saroyan cu William Styron. Apoi am văzut The Banishment, filmul lui Andrei Zvyagintsev, ecranizarea uneia din cărţile lui şi mi-am zis că e timpul să fac ceva în acest sens. Aşa că am intrat în librărie, am luat una din cărţile lui de pe raft şi am citit primele […]

Citește toate articolele