Evenimente / Știri

A de la Arsenic – o carte care analizează modul în care știința intervine în opera Agathei Christie

Paisprezece romane şi tot atâtea otrăvuri. Doar pentru că e ficţiune nu înseamnă că totul este o invenţie. A de la Arsenic. Otrăvurile Agathei
Christie analizează modul în care ştiinţa intervine în opera Agathei Christie.

A de la Arsenic. Otrăvurile Agathei Christie este romanul pe care mi l-aș fi dorit atunci când am încercat să citesc Agatha Christie. Doamna de limba și literatură română a încercat multă vreme să ne determine să citim romanele celebrei autoare. Dar, numai pentru că veneau la pachet cu lecturile obligatorii, relația dintre mine și cărțile polițiste ale autoarei a scârțâit și s-a sfârșit înainte să înceapă.

Agatha Christie, a fost o scriitoare engleză de romane, povestiri scurte și piese de teatru polițiste. A scris și romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai puțin cunoscute. Operele sale, în principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită „Regina Crimei”, ea fiind considerată ca unul dintre cei mai importanți și inovativi autori ai genului. Despre ea s-au spus și se vor mai spune multe. Auzisem cândva că, ea chiar ar fi omorât pentru a experimenta „pe viu” toate stadiile unei crime. Dar de ce ar fi făcut asta? A demonstrat cât de puternică este imaginația ei.

Kathryn Harkup reunește sub un singur titlu cele două mari pasiuni ale sale: dragostea pentru știință și pasiunea pentru romanele Agathei Christie. A de la Arsenic. Otrăvurile Agathei Christie nu este doar un ghid care vă va ajuta să descoperiți și partea științifică din celebrele romane. A de la Arsenic poate fi un experiment reușit. Doar că, de data asta, nu mai mergeți nepregătiți în laboratorul de chimie. De data aceasta, Kathryn Harkup vă oferă toate informațiile pe care le puteți folosi. Fie pentru cultura generală, fie pentru a încerca să vă puneți un pic în mintea Agathei și a criminalilor săi.

Știința poate fi distractivă. Dar e bine să nu lăsați cartea asta la îndemâna oricui. Cine știe cine poate să găsească informațiile acestea!  Este numai bună de lăsat pe noptieră, alături de cele paisprezece romane în care au fost folosite otrăvuri. Și, dacă sunteți în aceeași barcă cu mine, poate că asta este rampa de lansare. E musai să o citim pe Agatha. Dacă sunteți fan al scrierilor sale, siguri le veți reciti și voi acum. Poate altfel veți privi detaliile. Mai ales că, la finalul acesti cărți veți găsi o listă completă a operelor Agathei Christie. O listă care conține numele cărților și metoda crimei.

Și pentru că autoarea acestui roman este chimist, o să vă bucurați de o introducere foarte originală în lumea științei și a romanelor polițiste. Pe lângă informațiile despre fiecare otravă în parte, și aici mă refer la detalii științifice, poveste sau modul în care acționează, autoarea identifică și romanul polițist în care substanța s-a folosit. Pentru fanii acestora, informațiile sunt un fel de reîmprospătare, un fel de reconfirmare a pasiunii lor. Pentru noi, profanii, informațiile pot fi motivul pentru care nu mai amânăm să citim aventurile lui Poirot.

Arsenic, digitalis, cianură, belladonna, ricin, opiu, nicotină. Acestea sunt doar câteva dintre otrăvurile prezentate în carte. Și dacă vă gândiți că autoarea va rămâne doar în lumea fictivă, pot să vă spun că vă înșelați. Kathryn Harkup ne predă adevărate lecții de istorie când ne prezintă cazuri reale cu incidente legate de aceste substanțe. Efectele fizice observate sunt de asemenea descrise până la cele mai fine detalii, care de cele mai multe ori sunt înfiorătoare. Ea descrie structura chimică, incluzând chiar și desenele moleculelor de otravă. Oare există antidot pentru fiecare? Veți afla voi!

A de la Arsenic. Otrăvurile Agathei Christie este romanul care nu ar trebui să lipsească din casa niciunui fan Agatha Christie. Un ghid al otrăvurilor, o bibliografie, o scurtă biografie și o listă luuungă de romane polițiste bune. Ce să mai vrei? Ah, da! Timp pentru citit. Și un seif în care să păstrezi cartea, departe de ochii curioșilor sau ai dușmanilor.

Anca Rucăreanu, https://ancasicartile.ro/

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

luni,
30 martie, 2020

#365decarti –Nebunie în familie, William Saroyan

O vreme l-am confundat pe William Saroyan cu William Styron. Apoi am văzut The Banishment, filmul lui Andrei Zvyagintsev, ecranizarea uneia din cărţile lui şi mi-am zis că e timpul să fac ceva în acest sens. Aşa că am intrat în librărie, am luat una din cărţile lui de pe raft şi am citit primele […]

Citește toate articolele