Evenimente / Știri

A prezis Dean Koontz epidemia de Coronavirus într-un roman din 1981?

O imagine cu o pagină dintr-un roman al scriitorului Dean Koontz, care conține sintagma „Wuhan-400”, s-a viralizat și a lansat teoria potrivit căreia apariția noului Coronavirus ar fi fost prezisă încă din 1981. În romanul The Eyes of Darkness, publicat de Dean Koontz  în 1981, apare o pagină care face referire la o armă biologică, Gorki-400, creată în laborator și numită după orașul din Rusia în care s-a răspândit. Mai târziu, în ediția din 2008, numele virusului este înlocuit cu Wuhan-400, afirmă Snopes.com, un site specializat în demontarea știrilor false care circulă pe Internet. Cu toate acestea, Dean Koontz nu a făcut propriu-zis o predicție: cu excepția numelui orașului, virusul fictiv nu are nimic în comun cu cel care a declanșat epidemia din China. Wuhan-400 este un virus realizat în laborator, în timp ce coronavirusul se transmite de la animale către om. E adevărat, Wuhan din China este centrul epidemiei din 2020, însă asemănările se opresc aici. În carte, rata mortalității celor care contractează boala este de 100%, iar perioada de incubare este de 4 ore. În cazul Coronavirus, rata mortalității este de 2%, iar perioada de incubare de la 2 la 14 zile. Autorul însuși a negat prezicerea acestui virus, afirmând că, fiind vorba despre o opera de ficțiune, orice asemănări cu situații prezente sunt doar simple coincidențe.  

Dean Koontz a lucrat pe post de consilier pentru copiii defavorizati, apoi ca profesor de engleză. Dorința sa de a deveni scriitor a determinat-o pe sotia lui, Gerda, să-i facã o propunere pe care nu a putut s-o refuze: „O să te sustin material timp de 5 ani și dacă nu reușești să devii scriitor în tot acest timp, nu o să reușești niciodată“. La sfârsitul celor cinci ani, Gerda a renunțat la slujbă pentru a se ocupa de cariera de scriitor a soțului ei. Romanele lui Koontz, considerat de revista Rolling Stones drept „cel mai popular autor de cărti de suspans din Statele Unite“ au fost traduse în 38 de limbi și vândute în peste 400 de milioane de exemplare.

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

luni,
30 martie, 2020

#365decarti –Nebunie în familie, William Saroyan

O vreme l-am confundat pe William Saroyan cu William Styron. Apoi am văzut The Banishment, filmul lui Andrei Zvyagintsev, ecranizarea uneia din cărţile lui şi mi-am zis că e timpul să fac ceva în acest sens. Aşa că am intrat în librărie, am luat una din cărţile lui de pe raft şi am citit primele […]

Citește toate articolele