Evenimente / Știri

Augustin Buzura – Scriitorul care stăpânea arta de a birui frica

A trecut un an de când s-a stins. Și-a dorit să devină psihiatru, însă după încheierea studiilor de medicină a decis să renunțe la această carieră. Așa se face că literatura română a câștigat un scriitor iubit de public și apreciat de critici. Cărțile sale au cunoscut tiraje uriaşe şi reeditări, în ţară şi în străinătate. Au fost traduse în engleză, franceză, germană, rusă, chineză, suedeză, maghiară, polonă, spaniolă, slovenă.

Revista Cultura, al cărei fondator a fost, a promovat „politica bunului-simț, a respectului pentru valoare, dialog și cultură, a luptei de idei împotriva imposturii și ignoranței” și a marcat fenomenul cultural într-o perioadă istorică dificilă, complicată, plină de incertitudine. Eroii romanelor sale încearcă să reconstituie evenimente din trecut, întotdeauna controversate, cum ar fi cooperativizarea forțată și fenomenul partizanilor și al rezistenței armate din munți, revolta minerilor din Valea Jiului și represiunea care a urmat după aceasta. Autorul își structura cărțile pe baza unor date pe care le culegea uneori intervievându-i pe cei implicați în evenimente, ca un veritabil sociolog. Poate și din această cauză Augustin Buzura a fost unul dintre cei mai cenzurați scriitori în perioada comunistă.

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

luni,
30 martie, 2020

#365decarti –Nebunie în familie, William Saroyan

O vreme l-am confundat pe William Saroyan cu William Styron. Apoi am văzut The Banishment, filmul lui Andrei Zvyagintsev, ecranizarea uneia din cărţile lui şi mi-am zis că e timpul să fac ceva în acest sens. Aşa că am intrat în librărie, am luat una din cărţile lui de pe raft şi am citit primele […]

Citește toate articolele