Evenimente / Știri

#365decarti- Leonardo da Vinci, geniul vizionar

Editura Rao are în palmaresul său, printre multe volume tentante, o carte care ne apare, imediat după scoaterea ei din ţiplă, ca un cufăr plin de comori. Expresia îşi depăşeşte cu mult, cadrul metaforic; cartea conţine la modul concret surprize minunate ascunse între paginile ei, texte facsimile care cresc fascinaţia lectorului, indiferent de vârsta acestuia.

Lucrarea semnată de Gerard Denizeau a apărut în 2016, la Larousse şi doar la un an distanţă, în 2017, la Rao, sub un titlu care de altfel, păstrează traducerea exactă a celui franţuzesc: „Leonardo da Vinci, geniul vizionar”. Pe prima copertă avem câteva promisiuni pe care le constatăm adevărate şi care deci, ne bucură nespus: „documente istorice” şi mai apoi, „cu reproduceri excepţionale ale documentelor de epocă”. Pe a patra copertă găsim linia directoare a cărţii, într-o edificatoare menţiune, din care aici, citez doar un scurt fragment: „Caracterul vizionar al invenţiilor lui da Vinci este cel pe care şi-a propus să-l sublinieze această lucrare superb ilustrată.”

Într-adevăr, cartea este şi frumoasă ca obiect, şi interesantă prin materialele şi interpretările pe care le pune la dispoziţia cititorului. Grafica este cea care încântă şi doar la simpla răsfoire a paginilor. Este evident că nu doar subiectul cărţii ne farmecă, ci şi felul de redare a materialului, mai ales că acesta, în cazul Leonardo da Vinci este unul care poate fi bine susţinut vizual. Cuprinsul lucrării este unul sugestiv; autorul urmăreşte cronologic, viaţa şi căutările lui Leonardo da Vinci (n.15 aprilie 1452, Vinci – m. 2 mai 1519, Amboise); de la copilărie, la maeştri şi colegi, de la omul de lume adorat la Curţile princiare italiene, la invenţiile pe care le întrezăreşte filozoful, muzicianul, inginerul, anatomopatologul, astronomul, militarul şi revoluţionarul (în pictură), toate aceste etape şi cercetări atât de diverse sunt supuse de către Denizeau analizei. Complexitatea lui Leonardo da Vinci este una evidentă!

Cartea „Leonardo da Vinci, geniul vizionar” poate fi în acelaşi timp, o descoperire pentru cei mici ca şi o bucurie pentru cei mari. Dincolo de personajul abordat de Denizeau (Leonardo da Vinci), care este unul formidabil, felul de a-l „descoperi” în paginile cărţii este cu adevărat, uluitor.

Recenzie realizată de https://radioromaniacultural.ro/

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

luni,
30 martie, 2020

#365decarti –Nebunie în familie, William Saroyan

O vreme l-am confundat pe William Saroyan cu William Styron. Apoi am văzut The Banishment, filmul lui Andrei Zvyagintsev, ecranizarea uneia din cărţile lui şi mi-am zis că e timpul să fac ceva în acest sens. Aşa că am intrat în librărie, am luat una din cărţile lui de pe raft şi am citit primele […]

Citește toate articolele