Evenimente / Știri

#365decarti – Goana nebună a lumii, Colum McCann

…cuvintele ne ajută să spunem ce sunt lucrurile, dar uneori nu funcționează când vine vorba de ceea ce nu sunt.

În Goana nebună a lumii, mi se schimbau ideile și sentimentele de la o pagină la alta. Urmăream un anumit personaj și-i criticam fiecare decizie în parte ca, mai apoi, să-mi îndulcesc critica și să-i dau circumstanțe atenuante. Tot oscilând de la un pol la altul, mă tot întrebam: ce ar trebui să gândesc sau să simt la finalul lecturii? Tot Goana nebună a lumii mi-a dat răspunsul, sau un răspuns că nu poate rămâne un răspuns absolut ci măcar unul general.

Colum McCann mi-a dat el însuși răspunsul general la întrebările mele, fiindcă Goana nebună a lumii este pe rază largă centrul de coliziune al unor povești, al unor oameni. Un om face acrobație pe o sârmă legată între Turnurile World Trade Center. Eu m-am gândit, citind această istorisire: Așa, și?! Nu realizam la citirea primelor pagini ce cuprindeau această istorisire, că povestea omului mergând pe sârmă avea să fie punctul unde aveau să se întâlnească o varietate de oameni, oameni care până la acea coliziune aveau să trezească în mine nenumărate sentimente, nenumărate idei și critici. Fiindcă înainte de toate, asta știm noi, oamenii, să facem: să-i criticăm pe ceilalți. Să le criticăm deciziile, comportamentul, gândirea.

Pășind în povestea lui Claire, nu pot să nu mă gândesc la faptul că suntem niște ființe pe cât de inteligente, pe atât de superficiale. Nu putem vedea moartea cuiva drag drept același sentiment de rupere și tristețe pentru toată lumea. Facem diferență între durerea unui om sărac și durerea unui om bogat ca și cum banii ar putea înlocui pur și simplu o viață. Aaaa… și-a pierdut fiul. Nu-i problemă. La câți bani are… Superficiali. Asta suntem.

Apoi, aprofundând povestea, pășim în lumea prostituatelor, a lui Tillie și a fiicei, Jazzlyn. Oare le vom critica sau le vom compătimi atunci când le vom cunoaște istoria? Pășim în lumea mamelor ale căror fii au pierit în război, a oamenilor săraci, a oamenilor bogați. Oare viața și pierderea se simte la fel indiferent de statutul social și material? Dar mai ales, vom păși în povestea omului ce a mers pe sârmă și vom descoperi cum a ajuns tocmai povestea lui locul de coliziune a mulțimii.

Ce va rămâne din coliziunea lor, rămâne de descoperit în Goana nebună a lumii, o dramă impecabil construită, o poveste a poveștilor ce te va face să te oprești din goana ta prin viață.

Recenzie realizată de Diana Daniela Macoveihttps://booknation.ro/

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

luni,
30 martie, 2020

#365decarti –Nebunie în familie, William Saroyan

O vreme l-am confundat pe William Saroyan cu William Styron. Apoi am văzut The Banishment, filmul lui Andrei Zvyagintsev, ecranizarea uneia din cărţile lui şi mi-am zis că e timpul să fac ceva în acest sens. Aşa că am intrat în librărie, am luat una din cărţile lui de pe raft şi am citit primele […]

Citește toate articolele