Evenimente / Știri

John le Carré – Premiu pentru critici aduse lăcomiei corporațiilor, deciziilor iresponsabile ale politicienilor

John le Carré – Premiul Olof Palme pentru drepturile omului și „contribuția adusă democrației”

John Le Carré, autor a numeroase romane de spionaj, multe dintre ele ecranizate, a fost „recompensat pentru promovarea și evidențierea unor teme ca libertatea individuală, corupția liderilor politici, lăcomia corporațiilor, subliniază argumentul juriului”.

„Am trecut printr-o serie de stări când am aflat despre acest premiu. Nu sunt deloc un erou. Și nici un apărător al drepturilor omului. Nu am suferit pentru ceea ce am scris, dimpotrivă, am câștigat din plin. Nu cred că pot sta pe aceeași treaptă cu predecesorii mei, Václav Havel, Roberto Saviano, Carsten Jensen. Aceștia au fost adevărați martiri ai scrisului. Premiul acesta te face să te întrebi cine ești, cine ai fi putut fi. Și până unde ar merge curajul tău într-o situație limită. Nu poți să nu te întrebi ce forță l-a făcut pe Olof Palme – era un tânăr aristocrat, pregătit la cele mai bune școli – să devină vocea celor exploatați, nedreptățiți, neauziți? De acest gen de oameni am fi avut nevoie astăzi. Lipsa unor lideri adevărați a dus la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a mai spus scriitorul, la ceremonia de premiere de la Stockholm.

În cărţile sale, John le Carré a evidenţiat „libertatea individului şi problemele fundamentale ale omenirii”,  „jocurile cinice ale marilor puteri”, „lăcomia corporaţiilor globale, deciziile iresponsabile ale politicienilor corupţi privitoare la sănătatea şi bunăstarea noastră, tensiunea din Orientul Mijlociu şi ascensiunea alarmantă a fascismului”. Celebru pentru romane cum ar fi Cârtița, Spionul care a ieșit din joc, Micuța toboșăreasă, autorul britanic, fost angajat al MI6 și MI7, va dona suma primită ONG-ului internaţional Médecins Sans Frontières.

Premiul, în valoare de 100 de mii de dolari, a fost creat în 1987 în memoria regretatul premier suedez Olof Palme, ucis în 1986. În 2018, premiul i-a fost acordat americanului Daniel Ellsberg, un fost analist militar care a furnizat presei documente clasificate privind implicarea armatei americane în Vietnam.

 

 

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

luni,
30 martie, 2020

#365decarti –Nebunie în familie, William Saroyan

O vreme l-am confundat pe William Saroyan cu William Styron. Apoi am văzut The Banishment, filmul lui Andrei Zvyagintsev, ecranizarea uneia din cărţile lui şi mi-am zis că e timpul să fac ceva în acest sens. Aşa că am intrat în librărie, am luat una din cărţile lui de pe raft şi am citit primele […]

Citește toate articolele