Evenimente / Știri

#365decarti – Școala Ticăloșilor, Stephenie S. Sanders

Dacă vă plac poveștile cu personaje desprinse din basme, cu multă magie, aventuri și un strop de umor, vă recomand Școala ticăloșilor. Cartea, apărută în ediție cartonată (cu supracopertă), poate fi cadoul perfect de pus în ghetuțe sau sub brad pentru micii cititori, deși vă asigur că și cei mari vor fi încântați de poveste. Eu una, de mult nu m-am distrat așa de bine citind o carte. Scrisă într-un stil prietenos, alert și captivant, populată de personaje răutăcioase, dar simpatice, foarte bine creionate, povestea are toate ingredientele pentru a-și cuceri cititorii. 

Cartea este împărțită în 15 capitole care prezintă aventurile prin care trec eroii noștri, episod cu episod. Cred că ar ieși un film grozav dacă ar fi ecranizată. Vorbind de „eroii” noștri, e timpul să-i cunoaștem. Sunt niște eroi atipici și complet nepotriviți acestui nume, mai degrabă s-ar califica drept antieroi, asta până când îi cunoștem mai bine. Sunt niște puști puși pe rele – cum e și normal, căci sunt elevi la Școala Directorului Dreadthorn pentru ticăloși rebeli. Însă nu sunt copii obișnuiți, nici vorbă, ci înzestrați cu capacități neobișnuite și cu origini „speciale”: vrăjitori, vampiri, troli, vârcolaci și alți asemenea. Rune Dexler e vrăjitor, fiul Directorului Dreadthorn, numit și Directorul Teroare, dar să nu credeți că avea parte de vreun tratament preferențial din cauza asta, ba din contră. Cartea e scrisă la persoana întâi din perspectiva acestuia. Prietenii lui cei mai buni sunt Chad Pădurii (fiul Mumei Pădurii, cea care a vrut să-i mănânce pe Hansel și Gretel), Jez – contesa Jezebel, fiica contelui Dracula și Lup Junior, fiul Lupului cel Mare și Rău din Scufita Roșie.  Elevii școlii erau împărțiți nu în clase, ci pe praguri de ticăloșie: Pungași, Tâlhari, Diabolici, Ucenici, Maeștri. Cu cât mai ticăloși se dovedeau, cu atât mai repede treceau la treapta următoare. Aveau și concurență: elevii de la Școala Doamnei Morgana pentru Ticăloși Model. 

„Ea și grupul ei malefic și arogant ne aminteau întotdeauna că noi fuseserăm (cel puțin o dată în viața noastră) buni, așadar departe de perfecțiune.”

Îi vom cunoaște pe „snobii” de la Școala Doamnei Morgana cu ocazia excursiei pe care o fac ticăloșii rebeli acolo, cu ocazia lunii pline din preajma echinocțiului de toamnă, ocazie cu care va avea loc un Complot.

Dar Complotul care ne atrage nouă atenția va fi cel lansat de către directorul Teroare ca o pedeapsă, dar și ca provocare pentru Rune: dacă acesta va reuși să -l ducă la bun sfârșit sarcină cu sarcină, va fi promovat la Diabolici, dar dacă nu, va fi exilat din Școala Ticăloșilor. Avea voie să-si aleagă doi tovarăși complotiști, dar aceștia îi vor împărtăși soarta în caz de reușită, respectiv eșec. Revenind la Complot, nici nu e complicat, trebuie ”doar” să bifeze patru obiective: răpește o prințesă, fură un bebeluș, găsește un acolit și fă-l să te slujească și… răstoarnă un regat și numește un conducător după voia ta. Și asta în decurs de… o săptămână! Floare la ureche, nu-i așa? Conspiratorii noștri își fac planul, își împart sarcinile și pornesc la drum prin pădurea deasă, iar peripețiile se țin lanț. O carte de citit și savurat împreună cu toată familia în serile lungi de iarnă când poveștile își țes magia și redevenim, citindu-le, cu toții, copii.

Recenzie realizată de Oli Georgescu – https://www.delicateseliterare.ro/

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

miercuri,
26 octombrie, 2022

JOHN BOYNE lanseaza Ruinele timpului (continuare a bestsellerului Baiatul cu pijamale in dungi).Festivalul FILIT 2022 de la Iasi

Vineri, 21.10.2022, apreciatul autor JOHN BOYNE a participat la festivalul FILIT de la Iasi. Numerosi cititori au fost prezenti in sala Teatrului National pentru a-l asculta pe autorul cartii Baiatul cu pijamale in dungi si pentru a lua autografe. Cu aceasta ocazie, a fost lansata si continuarea romanului vandut in peste 11 milioane de exemplare. […]

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

Citește toate articolele