Evenimente / Știri

#365decarti – Împărăteasa, John Burnham Schwartz

Mereu m-au fascinat cărțile despre cultura Japoniei, așa că știam dinainte că Împărăteasa va fi o lectură plăcută pentru mine. Însă nu mă așteptam să găsesc o lectură atât de profundă cum am găsit în paginile acestei cărți. Toată lumea consideră că viața de printesă este de poveste. Te căsătorești cu un prinț și ai o viață minunată, plină de fericire. Ei, bine, Împărăteasa dovedește că nu este chiar așa.

Haruko este o fată din popor. Chiar dacă părinții săi au un statut social foarte bun și sunt bogați și culți, ea nu este de viță nobilă. De altfel, este prima fată din popor care va intra în familia regală, atunci când se căsătorește cu Shine, prințul moștenitor al Japoniei. Ei se căsătoresc din dragoste, lucru rar întâlnit în 1959, dar viața lui Haruko este complet dată peste cap. Habar nu are că, pentru a-și urma dragostea, trebuie să își lase familia și întreaga viață în spate. Habar nu are că eticheta și regulile aspre ale Casei Regale îi vor ucide spiritul, puțin câte puțin. Habar nu are că nici măcar copiii nu vor fi ai ei, ci ai poporului. Haruko trebuie să facă sacrificiu după sacrificiu și adaptarea este grea, mai ales că actuala împărăteasă nu o va accepta niciodată cu adevărat. Viața din spatele strălucirii și a aparițiilor mereu perfecte nu este nici pe departe așa.

Drama pe care o trăiește Haruko nu are cum să nu te atingă. Nu ai cum să nu îi simți durerea și frustrările. Nu ai cum să nu îi simți zbuciumul.

Chiar dacă este o carte de ficțiune, se văd asemănările cu Împărăteasa Michicko, supranumită Cenușăreasa Japoniei, prima fată din popor care devine prințesă și mai apoi împărăteasă a Tronului Crizantemei.

Recenzie semnată de Cătălina Coman, www.portiadecitit.ro

 

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

miercuri,
26 octombrie, 2022

JOHN BOYNE lanseaza Ruinele timpului (continuare a bestsellerului Baiatul cu pijamale in dungi).Festivalul FILIT 2022 de la Iasi

Vineri, 21.10.2022, apreciatul autor JOHN BOYNE a participat la festivalul FILIT de la Iasi. Numerosi cititori au fost prezenti in sala Teatrului National pentru a-l asculta pe autorul cartii Baiatul cu pijamale in dungi si pentru a lua autografe. Cu aceasta ocazie, a fost lansata si continuarea romanului vandut in peste 11 milioane de exemplare. […]

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

Citește toate articolele