Evenimente / Știri

#365decarti – Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri, Bogdan Bucur

Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri este un volum aniversar, ilustrat enciclopedic, care conține o selecție științifică de documente oficiale, unele în varianta olografă, texte de arhive personale, articole ale ziarelor vremii și imagini de epocă, din perioada înfăptuirii idealului istoric suprem al poporului român.

Inițiativa alcătuirii sale a fost inspirată de Cartea de Aur a Serbărilor Unirei, din 1929, carte de onoare ce aparține patrimoniului cultural național mobil, realizată sub forma unui manuscris pe pergament ornamentat, asemenea incunabulelor medievale, prin pictare tradițională, în stilul Art Nouveau, de către pictorița Cecilia Cuţescu-Storck, la comanda principesei Alexandrina Gr. Cantacuzino, pentru serbarea primilor zece ani de la desăvârșirea Marii Uniri.

Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri oferă posibilitatea de a parcurge prin intermediul documentelor și ilustrațiilor, întregul proces al construcției României Mari. Documentele selectate sunt atât acte legislative sau administrative ale diferitelor autorități de stat, relevante pentru procedura de încorporare a provinciilor istorice în statul național unitar român, cât și scrisori ale marilor personalități, primele pagini ale publicațiilor epocii sau unele afișe de propagandă destinate informării (ori dezinformării) populației. Ilustrațiile sunt fotografii și cărți poștale, dar și unele desene cu caracter alegoric sau caricatural. O încărcătură sentimentală specială transmit instantaneele din regiunile istorice care nu au rămas în componența României (nordul Bucovinei, Basarabia, Cadrilaterul) sau care nu mai există efectiv (Insula Ada-Kaleh).

Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri este o antologie elegantă și de impact, ce reușește să oglindească documentar drumul spre Marea Unire, realizarea efectivă a acesteia și unele dintre evenimentele festive care o consfințesc sau o celebrează, în anii imediat următori. Volumul se constituie, indirect și obiectiv, într-un omagiu adus tuturor acelora care și-au adăugat contribuția la acest act istoric definitoriu al României moderne.

Autorul ei, Bogdan Bucur, este lector universitar la Departamentul de Sociologie al Facultății de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. A absolvit masteratul de Istoria Ideilor şi Mentalităţilor şi doctoratul în Sociologie. Este autorul mai multor lucrări științifice, apărute în țară și în străinătate, în domenii precum Școala Sociologică de la București, istoria socială românească și analiza rețelelor sociale istorice.

Recenzie realizată de Marius Andrei Căprar – https://analogiiantologii.com/

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

marți,
31 martie, 2020

#365decarti –„Black Beauty”, Anna Sewell

„Black Beauty este una dintre istoriile care marchează cu succes copilăria fiecărui cititor. Trecută în mai toate listele de must read, cartea dezvăluie destinul unui armăsar negru, de toată frumusețea. Naratoarea, Anna Sewell, care, apropo, a trecut în neființă la cinci luni după apariția romanului, devine o portavoce a animalului aproape totemic și ne oferă […]

luni,
30 martie, 2020

#365decarti –Nebunie în familie, William Saroyan

O vreme l-am confundat pe William Saroyan cu William Styron. Apoi am văzut The Banishment, filmul lui Andrei Zvyagintsev, ecranizarea uneia din cărţile lui şi mi-am zis că e timpul să fac ceva în acest sens. Aşa că am intrat în librărie, am luat una din cărţile lui de pe raft şi am citit primele […]

Citește toate articolele